Recessie: pronostieken en omgekeerde curve

Gezien de uitzonderlijk lange haussecyclus die wij momenteel kennen, is de vraag niet meer of ze zal plaatsvinden, maar wel wanneer?

  • Volgens de FED (Amerikaanse centrale bank) heeft de Amerikaanse economie maar 14% kans om de komende 12 maanden in een recessie te belanden.
  • Volgens de zakenbank Goldman Sachs bedraagt deze waarschijnlijkheid slechts 4% voor de komende 12 maanden, maar 32% voor 2020 volgens de infosite Zero Hedge.
  • De Wall Street Journal heeft in juni laatstleden gepeild bij 76 voorspellers. Resultaat? Volgens 59% van hen zal de recessie in 2020 plaatsvinden na de renteverhoging van de Fed. Maar minder dan 10% van deze voorspellers ziet een recessie in het komende jaar.

Sinds dinsdag 4 december steekt de bezorgdheid echter opnieuw de kop op. De reden hiervoor? De Amerikaanse rentecurve is bijna omgekeerd. Anders gezegd, de rente op Amerikaanse obligaties op 2 jaar was bijna hoger dan die op Amerikaanse obligaties op 10 jaar. Over het algemeen kondigt een omkering van de rentecurve een recessie aan. Maar sommige specialisten blijven vol vertrouwen: volgens hen moet de echte omkering plaatsvinden tussen de rente op 3 maanden en die op 10 jaar. Voor deze looptijden bedraagt het rendementsverschil nog 0,5%. Anders gezegd, de recessie is nog niet op de afspraak.