De overname van Costa door Coca-Cola: een les in strategie?

Maar ook de symboliek is niet onbelangrijk: Coca-Cola heeft immers begrepen dat zijn groei niet langer in limonades en andere gesuikerde dranken ligt. Suiker is lang niet zo populair meer bij de consument en van traditionele afgeleiden valt niet veel heil meer te verwachten. De diversificatie was overigens al ingezet met de verbreding naar andere frisdranken, zoals water en sinaasappelsap.
Met de overname van Costa treedt het bedrijf uit Atlanta het universum van de warme dranken binnen en het profiteert hierbij van het feit dat de Chinezen massaal voor koffie vallen. Met deze nieuwe diversificatie bewijst de directie van Coca-Cola dat het merk begrepen heeft dat zijn toekomst niet ligt in meer omvang, maar wel in meer groei. Met andere woorden: de toekomst is niet langer aan grote reeksen en aan het “one-size-fits-all”-model.
De tactiek van één drankje dat in verschillende versies afgeleid wordt (Coca Zero, Light, enz.), is aan het einde van zijn Latijn. Coca-Cola moet zichzelf heruitvinden met producten in ‘kleine’ reeksen en het moet de smaak van het publiek volgen in de richting van ‘dieet’-producten.
Besluit: de toekomst ligt niet langer noodzakelijk bij distributieakkoorden met reuzen zoals Carrefour, Wall-Mart of McDonalds,  maar in het vinden van nieuwe distributiekanalen (Costa) en nieuwe groeikansen (de opmars van koffie in Azië). Dat is de volle betekenis van deze cheque van 4,4 miljard euro.