Puilaetco Dewaay presenteert zijn kijk op de mondiale beleggingsvooruitzichten voor 2019

Brussel, 8 januari 2019: Na een opmerkelijke heropleving na de financiële crisis, nadert de wereldeconomie nu het einde van haar huidige groeicyclus. Die vertraagt onder het gezamenlijke effect van het verstrakken van de financiële voorwaarden, het einde van de relancemaatregelen in de Verenigde Staten en intensere internationale handelsconflicten.

Dat is de mening van Christophe Van Canneyt, Chief Economist van Puilaetco Dewaay Private Bankers. Vandaag deelt hij met u zijn jaarvooruitzichten voor de wereldeconomie, de financiële markten en de belangrijkste activaklassen.

‘Hoewel we ons in een vergevorderde fase van de economische cyclus bevinden, zijn we nog niet aan het einde ervan aanbeland’ legt hij uit. Hij benadrukt daarbij de positieve perspectieven voor de opkomende markten, die gedurende de komende drie jaar met minstens 4,5% zouden moeten groeien. Hier voegt hij aan toe dat de groei van het bnp in de ontwikkelde economieën echter zou kunnen zakken van 2,4% in 2018 tot slechts 1,7% in 2020, ten gevolge van een veel zwakkere groei in de eurozone en Japan.

Volgens Frank Vranken, Chief Strategist van Puilaetco Dewaay Private Bankers, blijven de politieke onzekerheden in Europa de onrust aanwakkeren. Met als gevolg dat grote investeringsbeslissingen uitblijven en verwacht wordt dat de jaarlijkse groei onder de 2% blijft. Tegelijk is het zo dat 2019 in de meeste landen geen beslissend verkiezingsjaar is. ‘Deze politieke continuïteit kan bijdragen tot een algemeen klimaat van stabiliteit met een gunstig effect op de geplaagde financiële markten’, meent hij.

Voor de deviezen verwacht hij in het eerste halfjaar dat de dollar verstevigt ten opzichte van de euro, gevolgd door een omslag van de winsten in de volgende kwartalen. De yen lijkt op het punt te staan om sterker te worden, terwijl het lot van het pond sterling bezegeld zal worden op het moment van de definitieve ondertekening van het uiteindelijke akkoord over de Brexit.

Binnen deze complexe macro-economische context wachten obligatiebeleggers nog moeilijkheden. Na een tumultueus vierde kwartaal lijken de mondiale beurzen een parcours met pieken en dalen in te zetten. Aan de ene kant zorgt dit voor een verontrustende volatiliteit maar anderzijds brengt het ook grote opportuniteiten mee voor beleggers met stalen zenuwen.

Over het geheel genomen verwacht Frank Vranken, Chief Strategist van Puilaetco Dewaay Private Bankers, een voortzetting van de winstgroei met één cijfer, in het midden van de vork.

Binnen de grote regio’s behouden de Japanse aandelen de beste vooruitzichten.  Ze weerspiegelen de aanhoudende aantrekkingskracht van hun waarderingsniveaus en de sterke winstgroei. De Europese markt lijkt daarentegen het meest vatbaar te zijn voor dalende winstverwachtingen.

Rekening houdend met de huidige volatiliteit op de markten en de geopolitieke onzekerheid, is diversificatie voor Frank Vranken een sleutelfactor bij de risicobeperking binnen de portefeuilles. ‘Wegens hun historisch kleine correlatie met de prestaties van aandelen en obligaties kunnen alternatieve beleggingen een belangrijke rol spelen in dit diversificatiescenario’, stelt hij.

En hij voegt hieraan toe: ‘Parallel hiermee moeten beleggers evalueren in hoeverre ondernemingen de wil en de capaciteit hebben om strategisch middelen in te zetten en een concurrentieel voordeel op lange termijn te behouden. Deze evaluatie omvat ook elementen als impact op milieu en maatschappij en deugdelijk bestuur, factoren die immers sterk correleren met de globale prestaties.’

In een context van een vertragende mondiale groei zijn de vooruitzichten voor grondstoffen gemengd, besluit Frank Vranken. ‘Na een evolutie met pieken en dalen in 2018’, legt hij uit, ‘verwachten wij dat de olieprijzen onder druk blijven, terwijl goud de volgende 12 maanden zou moeten schitteren’.

Met meer dan 250 hoogopgeleide medewerkers en een tiental miljard euro onder beheer is Puilaetco Dewaay Private Bankers (opgericht in 1868) een Belgische vermogensbeheerder die zijn vermogende cliënten een echte gepersonaliseerde benadering aanbiedt, die zowel traditioneel als innovatief is. Als vertrouwenspartner biedt de bank reeds generaties lang performante, gepersonaliseerde en verantwoorde oplossingen. Deze diensten omvatten vermogensbeheer, financiële en successieplanning, kredieten, kunstbeheer en -advies. Bovendien bundelen Puilaetco Dewaay Private Bankers en Triodos Bank sinds 2002 hun krachten in het kader van een exclusieve samenwerking inzake duurzaam vermogensbeheer. De bank heeft 8 kantoren verspreid over het hele land (Brussel, Antwerpen, Hasselt, Luik, Meise, Namen, Sint-Martens-Latem en Waregem). Puilaetco Dewaay Private Bankers maakt deel uit van de groep KBL European Private Bankers (KBL epb). KBL epb werd opgericht in 1949 en is aanwezig in 50 steden in 8 Europese landen. Met meer dan 2200 medewerkers en 65 miljard euro activa wordt KBL epb algemeen erkend als één van de leiders van de private banking sector in Europa. Voor meer informatie, raadpleeg de website www.pldw.be.

Wenst u meer info? Gelieve dan contact op te nemen:

Stéphanie Meily

Corporate Communication Manager

M: +32 478 99 90 66

E: stephanie.meily@pldw.be