Wetsvoorstel met het oog op de verplichte registratie van buitenlandse notariƫle akten met betrekking tot roerende goederen

Het doel van dit wetsvoorstel is om de registratie verplicht te maken van iedere schenkingsakte verleden voor een buitenlandse notaris met betrekking tot roerende goederen. Paal en perk stellen aan de zogenaamde « kaasroute » en beroep doen op een Nederlandse notaris voor het verlijden van schenkingsakten van roerende waarden die niet verplicht te registreren in België is het voornaamste doel. Dit is onder andere het geval indien een schenker zich het vruchtgebruik over de geschonken roerende goederen wenst voor te behouden.

Dit wetsvoorstel viseert elke akte waarbij een schenking van roerende goederen door een Belgische rijksinwoner wordt vastgesteld voor een buitenlandse notaris waaronder een Nederlandse of een Zwitserse.

Hierdoor zou schenkbelasting verschuldigd zijn. Het tarief hiervan varieert. Dit zou als gevolg hebben, de betaling van de schenkingsrechten waarvan het tarief varieert van 3% tot 7%, afhankelijk van het Gewest waarin de schenker zijn woonplaats heeft en de familieband tussen de schenker en de begiftigde. 

Indien deze wetswijziging wordt gesteld dan treedt ze inwerking de 10de dag na de publicatie in het staatsblad; ze zou dus van toepassing zijn op aktes vastgesteld vanaf de 10de dag volgend op de publicatie in het staatsblad.

Ook geruchten van een politieke wil om in de toekomst de verplichte registratie nog uit te breiden naar ieder document dat een schenking van roerende goederen door een Belgische ingezetene bewijst, doen de ronde. Dan zouden ook de zogenaamde ‘pacte adjoint’ of het een document tot erkenning van een bankgift gedaan door een schenker Belgisch rijksinwoner geviseerd zijn.

Wij volgen dit wetsvoorstel en de evolutie van de bepalingen hieromtrent verder op voor u.

Photo by Scott Graham on Unsplash