Waarom de beleggers meer naar de CEO’s gaan luisteren

Volgens Thomson Reuters zouden de winsten van de bedrijven van de S&P 500-index een stijging van 20% moeten registreren ten opzichte van dezelfde periode in 2017. Het nieuws zorgt voor vreugde bij de beleggers, die vandaag geneigd zijn om zich meer te focussen op de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. Deze goede resultaten zullen de financiële markten wellicht een adempauze geven.

De redenen voor deze uitstekende winsten zijn gekend: de solide economische groei en de belangrijke hervorming van de vennootschapsbelasting. Maar we mogen niet naïef zijn: deze resultaten kunnen morgen eveneens bedreigd worden indien de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en de rest van de wereld zou verhevigen of blijven duren. Om die reden gaan de beleggers de woorden van de CEO’s van de beursgenoteerde bedrijven analyseren – om niet te zeggen ontleden. Ze gaan uitzoeken of hun voorspellingen geen impact zullen ondervinden van deze handelsoorlog.

De beleggers zijn bang voor de invloed van de handelsoorlog op de bevoorradingsketen van de beursgenoteerde bedrijven. Talrijke componenten van industriële producten worden immers in China vervaardigd en dat zou bijvoorbeeld de nijverheidssector kunnen vertragen. Het is niet toevallig dat de S&P 500-index van de industriële waarden meer dan 5% verloren heeft sinds president Trump zijn plan heeft aangekondigd om douanerechten te heffen op de import van staal en aluminium.