Waarom laten de internationale beleggers de Europese aandelen links liggen?

Als we de vergelijking maken over een periode van 5 jaar is het verschil nog groter: +23% voor de Euro Stoxx 50 en +66% voor de S&P 500. Wat ligt er aan de basis van dit verschil? Hiervoor dient men naar de nettogeldstromen van de internationale beleggers te kijken. Momenteel vloeien ze nog niet in de richting van Europa.

De meeste beleggers geven in een peiling van de grote banken aan dat ze nog wantrouwen koesteren tegenover Europa. De consensus blijft negatief bij de Amerikaanse fondsenbeheerders. De zwakkere groei in Europa en de politieke onzekerheid (Brexit, onrust in Italië, opmars van het populisme) spelen in het nadeel van de Europese aandelen. Maar het is niet alleen de macro-economie en de politiek die de interesse voor Europa ondermijnen.

Ook al blijven de resultaten van de beursgenoteerde bedrijven goed, toch zijn ze teleurstellend. Op het ogenblik van schrijven heeft 30% van de beursgenoteerde bedrijven van de Euro Stoxx 600 zijn resultaten al gepubliceerd, maar slechts 55% van hen kon de analistenverwachtingen overtreffen, ten opzichte van 71% in de Verenigde Staten.

En de toekomst zal waarschijnlijk geen verbetering brengen, want de analistenconsensus rekent op een winstgroei van 7,6% voor 2019, terwijl dit 3 maanden geleden nog 9,2% was! Aangezien de globale economische groei van de eurozone eveneens neerwaarts herzien werd (1,3%), zou de terugkeer van de internationale beleggers op zich kunnen laten wachten.

Wil dit zeggen dat Europa geen enkele charme meer heeft voor de beleggers? Helemaal niet. Het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) blijft soepel, de aandelen bieden solide rendementen en de waardering van de beursgenoteerde bedrijven is aantrekkelijk geworden, maar niet in die mate dat Europa het beter zou kunnen doen dan de Verenigde Staten.