Partnership tussen Puilaetco Dewaay en Triodos Bank: Getuigenis stichting Chimay-Wartoise

“De twee partners bieden ons het beste van twee werelden: duurzame investeringen, optimaal conform de sociale objectieven van onze stichting, en een financiële performance, volledig equivalent aan het rendement van een niet-duurzame portefeuille”, verklaart Philippe Dumont, secretaris-generaal van de stichting.

De stichting Chimay-Wartoise werd in 1996 opgericht op initiatief van de cisterciënzerbroeders van de abdij van Scourmont. De raad van bestuur opteerde er bewust voor om cliënt te worden bij Puilaetco Dewaay in de overtuiging dat de private bank en haar exclusieve partner de stichting een toegevoegde waarde zouden bieden. “De beslissing om een duurzame portefeuille te openen bij Puilaetco Dewaay in samenwerking met Triodos Bank komt tegemoet aan het streven om te diversifiëren in het beheer van ons vermogen”, verduidelijkt Philippe Dumont. “We waren op zoek naar zinvolle beleggingsformules. De objectieven van onze stichting en die van duurzaam beheer lopen in hoge mate parallel. Bovendien maakte het partnership met Triodos Bank een efficiënte conversie naar het duurzame universum mogelijk en we werden aangetrokken door de aangekondigde rendementen en de voorgestelde strategie.”

Gecombineerd advies met een hoge performance

“De samenwerking tussen Puilaetco Dewaay en Triodos Bank met haar 35 jaar ervaring in de duurzame sector biedt alleen maar pluspunten”, vervolgt Philippe Dumont. “De kwaliteiten van de twee partners versterken elkaar ten voordele van de cliënt. De analyse van de macro-economische situatie en het portefeuillebeheer worden gecombineerd met de adviezen in duurzame ontwikkeling. Terwijl de beheerder van Puilaetco Dewaay zich concentreert op de grote tendensen, de spreiding van de activa en de keuze van de investeringen, volgt de consultant van Triodos Bank van heel dichtbij de producten en alle ondernemingen in hun duurzame aspecten: de naleving van de regels inzake duurzaam bedrijfsbeheer, het respect voor het milieu en de sociale verantwoordelijkheid. Het is evident dat ondernemingen met hun activiteiten, de aard van hun management en hun producten kunnen evolueren van het duurzame universum naar het niet-duurzame en omgekeerd. Het zijn de gecombineerde adviezen die de efficiëntie van het beheer bepalen.”

Overleg met drie

Het beheer van de portefeuille Chimay-Wartoise gebeurt altijd met twee gesprekspartners, de beheerder van Puilaetco Dewaay en de adviseur van Triodos Bank. “Wij organiseren drie tot vier keer per jaar een overleg om de portefeuille door te lichten en de strategie voor de komende maanden en jaren uit te tekenen”, legt Philippe Dumont uit.

“De beheerder van Puilaetco Dewaay kan op basis van de macro-economische ontwikkelingen aanpassingen aan de samenstelling van de portefeuille voorstellen, terwijl zijn collega van Triodos Bank zich op de duurzame en niet-duurzame elementen van de ondernemingen en producten baseert om wijzigingen te suggereren. Naast die overlegmomenten ontvangen we van Puilaetco Dewaay maandelijks een gedetailleerd rapport dat ons een duidelijk en compleet overzicht biedt van de evolutie van de fondsen/de portefeuille, samen met een toelichting van de aanpassingen. Het beheer van de portefeuille gebeurt dus in alle transparantie voor alle partijen. Het partnership tussen Puilaetco Dewaay en Triodos Bank heeft onze relatie met de private bank versterkt”, bevestigt Philippe Dumont.

Triodos Bank biedt een zekere gemoedsrust

Tijdens de acht jaar ervaring van Philippe Dumont met Triodos Bank als specialist in duurzaamheid kon hij kennismaken met meerdere troeven van dit soort beheer: “De duurzame en de niet-duurzame sector vertonen sterke parallellen, maar evenzeer grote verschilpunten. Ze delen het objectief om rendement te realiseren. Het grote onderscheid is dat veranderingen in de duurzame sector aan veel striktere voorwaarden gebonden zijn. Precies op dat punt bewijst Triodos Bank met haar ervaring in de sector haar meerwaarde. Want een duurzaam universum betekent niet dat de investeringen een lager rendement opleveren dan niet-duurzame. De specialisten van Triodos Bank bieden een zekere gemoedsrust, omdat het grote voordeel van duurzame producten is dat ze gekenmerkt worden door veel minder volatiliteit dan andere fondsen. De door Triodos Bank geadviseerde duurzame producten vertonen een minder forse groei, maar ze dalen ook minder sterk.”

Een gemeenschappelijk objectief

De stichting Chimay-Wartoise hecht niet alleen veel belang aan het rendement, maar evenzeer aan de toegevoegde waarde van Triodos Bank in het duurzame aspect. De door Triodos Bank gehanteerde principes stemmen optimaal overeen met de objectieven van de stichting Chimay-Wartoise. “Het duurzame universum van Triodos Bank past perfect in de waarden die wij hoog in het vaandel dragen teneinde ondersteuning te verlenen aan de rurale regio rond de abdij en aan haar inwoners. Men zou onze stichting kunnen omschrijven als duurzaam ‘avant la lettre’. De principes van dit type beheer toepassen maakt deel uit van het DNA van onze stichting”, besluit Philippe Dumont.

Een stichting die zich sterk bewust is van haar sociale verantwoordelijkheid

De stichting Chimay-Wartoise werd opgericht in 1996 door de cisterciënzerbroeders van de abdij van Scourmont met als doel de regio te helpen vooruitgaan, net als de inwoners en de ondernemingen, met respect voor de mensen die er deel van uitmaken. Ze is actief in zes gemeenten rond de abdij: Chimay, Momigny, Sivry-Rance, Froidchapelle, Couvin en Viroinvalle, die samen 50.000 inwoners tellen, van wie er 5000 à 6000 in de omgeving naar school gaan. De stichting beschikt over een budget van 2 tot 2,5 miljoen euro voor steun aan de regio, voornamelijk ten gunste van de opleiding van jongeren en van de economische en sociale ontwikkeling. Sinds haar oprichting 20 jaar geleden heeft de stichting al 1.000 projecten ondersteund.

Philippe Dumont