De laatste resultaten die de Europese telecombedrijven gepubliceerd hebben, zijn bemoedigend. Orange, dat als eerste zijn derdekwartaalresultaten bekendmaakte op 22 oktober laatstleden, registreerde voor het eerst sinds 2009 een stijging van zijn omzetcijfer en van zijn operationeel resultaat. De groep ziet een verdere verbetering van de tendens in al haar regio’s, zelfs in Europa waar de daling van het omzetcijfer kwartaal na kwartaal vermindert, terwijl de activiteit in Afrika en het Midden-Oosten zeer bestendig blijft. De groei is zelfs teruggekeerd in België, waar de groep hoofdaandeelhouder van Mobistar is. Sinds de bekendmaking van deze resultaten liet de beurskoers van Orange een sterke stijging optekenen en heeft ze haar achterstand ten opzichte van de sector goedgemaakt.
Het Duitse Deutsche Telekom publiceerde eveneens goede kwartaalresultaten in de lijn van de verwachtingen, met een omzetcijfer dat nog steeds wordt gestuwd door de sterkte van zijn Amerikaanse dochtermaatschappij T-Mobile US.
Telefonica liet bemoedigende resultaten optekenen, met een terugkeer naar groei in Spanje en zijn Latijns-Amerikaanse afdeling die goed standhoudt, ook al kennen de marges een daling onder impuls van Brazilië.
Vodafone sloot het seizoen af met betere resultaten dan verwacht en bevestigde zo de hierboven beschreven tendens met een verhoogde verwachting voor dit jaar. De bedrijfswinst kent weerom een stijging, de massale investeringen werpen vruchten af, meer bepaald inzake data, en de IPO (Initial Public Offering) van de Indiase afdeling is nog altijd actueel. Europa is succesvol voor Vodafone en de Britse groep heeft zelfs aangekondigd dat ze vanaf april 2016 haar resultaten in euro gaat publiceren. Een verrassende, maar zinvolle beslissing, want de euro is de belangrijkste valuta voor de operator.
We zien dat de situatie in Europa een verbetering kent en dat de groei terug op het appel is voor sommige operatoren in verschillende landen (Duitsland, Nederland, België, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk, Spanje). De groei is nog zwak en het zijn vooral de opkomende landen die de globale negatieve groei in Europa blijven verdoezelen. Met een stijgend omzetcijfer voor Orange in het derde kwartaal staan de vier grote Europese operatoren vandaag allemaal in het groen, terwijl dit reeds lang het geval is voor Swisscom, TeliaSonera en Telenor (en meer recent voor Proximus).
Tot slot vestigen we de aandacht op een belangrijke koerswijziging die uit de laatste resultaten naar voren komt. Zo kondigde TeliaSonera aan dat het zich op zijn Scandinavische markt gaat concentreren en zijn activiteiten in Eurazië gaat afstoten, meer bepaald omwille van problemen betreffende vermoedelijke corruptie in Oezbekistan die een impact hebben op de business in de regio, maar ook op het imago van de groep. Om gelijkaardige redenen heeft Telenor, zijn Noorse buur, onlangs aangekondigd dat het zijn participatie in de operator Vimpelcom, die sterk vertegenwoordigd is in Rusland en omstreken, evenals in Italië, wil afstoten. Corruptieproblemen, weerom in Oezbekistan, hebben de groep ertoe gebracht om deze participatie te verkopen ondanks de bodemkoers op de beurs (participatie die in de Verenigde Staten noteert). Een ander bewijs van de heroriëntering op Europa is het IPO-project betreffende de niet-Europese activiteiten van Orange, met een focus op Afrika. Een verkoop van de Amerikaanse dochtermaatschappij van Deutsche Telekom is eveneens mogelijk op middellange termijn. De instroom van cash zou deze grote groepen dus toelaten om te investeren of nieuwe acquisities te doen op het Oude Continent, waar de telecomsector in beweging blijft.
Het Europees Parlement heeft onlangs de afschaffing van de roamingkosten [1] goedgekeurd vanaf juni 2017. Deze kosten waren lange tijd veel te hoog en leverden omstreden winsten op voor de operatoren die aanwezig zijn in verschillende Europese landen (Orange, Vodafone, Deutsche Telekom, …). Ondertussen werden ze sterk verlaagd en vanaf april 2016 zullen ze opnieuw zakken om vervolgens in 2017 definitief te worden afgeschaft. Veel beleggers zien in deze maatregel een risico voor de sector, aangezien de roaming bijna 8% van het omzetcijfer en 5% van de operationele winst van de Europese operatoren kan genereren.
Men moet echter realistisch blijven. De afschaffing van de roamingkosten zal zeker een impact hebben op de resultaten van de operatoren, maar deze aankondiging dateert niet van gisteren en de operatoren bereiden zich reeds lang op deze verandering voor. Massale investeringen in vezeltechnologie of netwerken (met Vodafone op kop), toenaderingen tot kabeloperatoren en de algemene consolidatie van de sector zijn enkele gevolgen hiervan. Bovendien zal het stijgende volume van de communicaties ingevolge deze verdwijning van de roamingkosten positief zijn voor de groepen met een stevige inplanting in Europa, zoals Deutsche Telekom en Vodafone. Het is dus een verandering die niet alleen nadelen heeft en die eveneens minder administratieve rompslomp voor de operatoren met zich meebrengt.
Onze aanbevolen aandelen
We hebben onlangs ons advies over de telecomsector herzien van neutraal naar overwegen, rekening houdend met de positieve evolutie van de sector en de vooruitzichten op middellange termijn. De lage weging van de sector in de Europese Stoxx 600 index (minder dan 5%) rechtvaardigt eveneens een meer positief advies over de sector, met een totale beurskapitalisatie van de Europese markt op een historisch laagtepunt.
In Europa geven we de voorkeur aan Vodafone omwille van zijn leiderspositie in het mobiele segment, zijn geografische blootstelling en zijn beleid inzake investering en versterking in het domein van de vaste en mobiele telefonie. Daarnaast kiezen we voor Orange, omwille van zijn voorzichtig dividendbeleid en het potentieel van zijn blootstelling aan Afrika, Spanje en vooral Frankrijk, waar een consolidatie van de sector nog altijd mogelijk is op middellange termijn.
[1] Roamingkosten zijn de kosten die aan een abonnee van een mobiel telefonienetwerk worden aangerekend bij zijn verplaatsingen naar het buitenland, voor oproepen of gegevensuitwisseling via het netwerk van een andere operator dan de zijne.