Waar blijft de eindejaarsrally ?

De vrees alleen al beïnvloedt de markten en voedt de onrust bij de belegger. Het is juist dat recentelijk een aantal indicatoren ons negatief verrast hebben. De groei voor het derde kwartaal in Duitsland was negatief en de laatste vertrouwensindicatoren voor Europa kwamen opnieuw uit onder de verwachtingen. Sommige economisten denken trouwens dat de Italiaanse economie reeds in recessie zou kunnen zijn. Maar in het algemeen bevindt zicht de globale economische groei in een dalende trend, desondanks zijn huidig hogere niveau.

Echter de vrees voor 2019 eist reeds vandaag zijn tol. Quasi alle aandelenmarkten wereldwijd staan in het rood. Zelfs de Amerikaanse aandelen hebben hun volledige winsten prijsgegeven nu de technologische sector en voor de zogenaamde FAANG-aandelen onder druk staan. Vooral Apple, de lieveling onder de tech-aandelen, heeft flik moeten inboeten na dat bleek de vraag naar de nieuwe iPhone XS onder de verwachting zou liggen. Gezien het gewicht van dit aandeel in de Amerikaans beursindices, ging Wall Street in zijn geheel lager.

Echter naast aandelen zijn er weinig andere activaklassen die potten breken. Neem nu de obligaties. In Europa zitten de meeste obligaties onder water wanneer men hun totale opbrengst aanschouwt. Dat betekent dat in casu de dalende prijs niet goed gemaakt werd door de weliswaar kleine coupon. Deze periode staat dus in contrast met voorgaande jaren waarbij dalende aandelenmarkten wel gecompenseerd werden door stijgende obligaties. Het was evenmin het jaar van de grondstoffen, enkele landbouwgewassen uitgezonderd. De olieprijs kreeg de voorbije weken een staalharde dreun en zag zijn jaarwinst voor de bijl gaan. Goud houdt beter stand maar blijft toch ook in het rood.

De zo goed als enige winnaar dit jaar is de Amerikaanse Dollar. Het groene biljet werd tot op heden zo ongeveer 6 procent duurder en dus cash in Dollars aanhouden was lucratief voor een Europees belegger. Het moet gezegd dat ook de Yen duurder werd tegenover de Euro, maar hier was rentevergoeding nihil.

Ondertussen staan we echt voor het einde van het jaar en beleggers vragen zich af waar de eindejaarsrally blijft op de beurzen. Het is inderdaad zo dat traditiegetrouw deze periode van het jaar positief is voor de beurzen. Een kentering in goede zin in de relaties tussen de VS en China zou een juiste reden kunnen zijn, alsook een teken van de Federal Reserve dat ze wat stoom van de ketel laat betreffende toekomstige renteverhogingen. De tijd zal uitwijzen of de kerstman een leuk geschenk voor de markten in petto heeft.