Puilaetco stelt haar beleggingsvooruitzichten 2024 voor: Focus op de essentie

Puilaetco stelt haar beleggingsvooruitzichten 2024 voor: Focus op de essentie

Interview met Nicolas Heusicom | Client Investment Specialist
Nicolas Heusicom

1. Wat zijn uw groeivooruitzichten voor de belangrijkste economieën in 2024?

  • In 2022 en 2023 hebben we een periode gezien van sterke renteverhogingen (10 verhogingen van 450 basispunten in totaal in de eurozone [1], 11 verhogingen van 525 basispunten in totaal in de VS [2]), gevolgd door een vertraging van de inflatie in de meeste ontwikkelde economieën. Tegen deze achtergrond is het niet verrassend om een groeivertraging te verwachten, die zich in sommige delen van de wereld al gemanifesteerd heeft (bv. in de eurozone), terwijl andere (zoals de VS) vooralsnog veerkrachtiger blijken.
  • Wij verwachten een jaar in twee fases en denken dat de groei in de eerste helft van 2024 zal blijven vertragen, i.e. een periode waarin de mogelijkheid van een milde recessie zeer waarschijnlijk is in de eurozone en het Verenigd Koninkrijk, maar iets minder waarschijnlijk in de Verenigde Staten. Wij verwachten vervolgens dat de groei in de tweede helft van het jaar zal aantrekken, gekenmerkt door de terugkeer van een minder restrictief monetair beleid. 
  • Zoals we reeds gezegd hebben, zijn er verschillen tussen regio's, vooral met betrekking tot China, waar we op korte termijn geen verbetering verwachten.
  • In deze context van afnemende groei in het eerste semester handhaven we een defensieve houding in onze activaspreiding en blijven we licht onderwogen in aandelen ten opzichte van obligaties, waar we de voorkeur geven aan kwaliteitsemittenten. We oriënteren onze obligatiespreiding meer naar veilige havens, zoals Amerikaanse staatsobligaties.

2. Is de inflatiegolf achter de rug? Hoe ziet u de ontwikkeling in de komende 12 maanden?

3. Wat verwacht u in deze context van de komende beslissingen van de centrale banken?

4. Met welke bijkomende risico's moeten we rekening houden?

[1] Bron: Europese Centrale Bank | betrokken periode: juli 2022 tot december 2023
[2] Bron: Federal Reserve | betrokken periode: maart 2022 tot december 2023 

Ontdek de volledige versie van onze beleggingsvooruitzichten voor 2024

Disclaimer : Dit document is bedoeld als marketing materiaal. Dit document werd opgesteld door Puilaetco, a Quintet Private Bank (Europe) S.A. branch ("Puilaetco"), met kantoor gevestigd te Vorstlaan 25 bus 14, 1170 Brussel (ingeschreven in de KBO onder het nummer 0755.503.702). Puilaetco staat onder toezicht van de ECB en CSSF en onder beperkt toezicht van FSMA en de NBB. Quintet Private Bank (Europe) S.A. is statutair gevestigd te Groothertogdom Luxemburg.
We hebben geen rekening gehouden met de persoonlijke situatie, noch met de beleggingsdoelstellingen en de financiële situatie van de bestemmeling(en) . Het document is geen en mag niet worden beschouwd als aanbod of verzoek tot aan- of verkoop of als beleggings-, juridisch of fiscaal advies. Bijgevolg raden wij de cliënten ten zeerste aan om hun adviseurs te contacteren alvorens een fiscale of beleggingsbeslissing te nemen op basis van de informatie in dit document. Puilaetco en haar werknemers kunnen niet aansprakelijk worden gehouden voor verlies of schade die voortvloeit uit het gebruik van (een deel van) dit document.
De informatie in het document werd verkregen van betrouwbaar geachte bronnen, maar het is echter onmogelijk om de nauwkeurigheid of de volledigheid ervan te garanderen. 
Resultaten uit het verleden/De prognoses bieden geen betrouwbare indicator voor de toekomst. De waarde van effecten kan onderhevig zijn aan wijzigingen en kan bijgevolg niet worden gegarandeerd.
De uitgedrukte meningen kunnen op elk ogenblik zonder kennisgeving worden gewijzigd en kunnen verschillen van andere standpunten uitgedrukt in andere documenten. De presentatie omvat zowel deze tekst als de eventuele voordracht daarvan inclusief mogelijk aanvullende opmerkingen. Bij eventuele tegenstrijdigheden geldt de informatie uit dit document.
Puilaetco is houder van alle intellectuele eigendomsrechten op de inhoud van dit document, tenzij uitdrukkelijk anders is aangegeven. Het is niet toegestaan om de inhoud van dit document geheel of gedeeltelijk, op welke wijze dan ook, te vermenigvuldigen of verder te verspreiden zonder de voorafgaande schriftelijke toestemming van Puilaetco. In de privacy verklaring op onze website staat hoe wij met uw gegevens omgaan (https://www.puilaetco.be/nl-be/respect-de-votre-vie-privee).