Wat is jouw rol ten opzichte van de cliënt?
Mijn rol is in de eerste plaats luisteren naar onze cliënten en prospects. Afhankelijk van ieders situatie en doelstellingen bespreek ik vervolgens de voordelen van het opstellen van een planning. Vervolgens stel ik een actieplan op om een bepaalde oplossingen door te voeren om aan de wensen van de cliënt te voldoen. Bij de planning zijn meestal één of meer andere specialisten betrokken. In het geval van een ruling om aandelen van een bedrijf over te dragen, is het de gespecialiseerde advocaat van de familie die het verzoek opstelt en indient. In het geval van een notariële schenking vermeld ik het belang van de opname van bepaalde clausules, maar het is de notaris die ze opstelt.
Soms werkt een heel team aan een dossier: bij een intergenerationele overdracht van een bedrijf moeten we een beroep doen op de boekhouder, de revisor en de advocaat van het bedrijf, soms op een onderneming gespecialiseerd in fusies en overnames, en op een notaris die de schenkingsakte opstelt. Zonder de client advisor te vergeten, die het aanspreekpunt van de client is bij Puilaetco.
Om het juiste antwoord te kunnen geven, moet je eerst de juiste vragen stellen...
Nogmaals, je moet altijd goed naar de client luisteren om de juiste vragen te kunnen stellen. Maar je moet ook tussen de regels kunnen lezen en aanvoelen wat er moet gebeuren. Daarom is er altijd een tweede gesprek om een oplossing voor te stellen en te controleren of die aan de verwachtingen voldoet.
Je houdt je ook bezig met de berekening van successierechten.
De berekening van successierechten is een uitstekende manier om uit te zoeken of het nuttig is om een nalatenschap te plannen. Het is een oefening die minstens één keer moet worden uitgevoerd en die moet worden herhaald als de persoonlijke situatie van de cliënt verandert. Als de nalatenschap eenvoudig is en er niet te veel successierechten te betalen zijn, dan is er niets specifieks te plannen. Anderzijds, als men de grens van de hoogste belastingschijf nadert of overschrijdt (die in Vlaanderen oploopt van 9% tot 27%), moet je samen gaan nadenken! Je kan dan bijvoorbeeld schenkingen doen.
Ook hier plan ik twee gesprekken. Het eerste om een globale berekening te maken. Daarna moeten er een aantal ontbrekende gegevens aangevuld worden en documenten verkregen worden. Vervolgens moeten alle gegevens ingevoerd worden in ons online platform Richer Life Plan, dat niet alleen de berekening uitvoert, maar ook een overzicht geeft van het vermogen en de schenkingen, en je kunt er ook simulaties mee uitvoeren.
Dit houdt in dat men open moet zijn over zijn vermogen
Geld is een minder of meer delicaat onderwerp om over te praten, afhankelijk van persoon tot persoon. De socioculturele context heeft ook een invloed. In Nederland zijn mensen over het algemeen erg open over hun financiën, terwijl het in Frankrijk meer taboe is. België ligt er tussenin. Het is dus essentieel om een vertrouwensrelatie te ontwikkelen. Want als we niet alle relevante informatie hebben, zal de berekening natuurlijk onjuist zijn, met het risico van onaangename verrassingen voor de erfgenamen.
Fiscaliteit is een gewestelijke materie. Welke invloed heeft dit op jouw werk?
Elke Wealth Planner van Puilaetco beperkt zich tot één gewest, omdat de spelregels voor successie- en schenkingsrechten in elk gewest anders zijn. Ik hou me dus uitsluitend bezig met successieplanning in Vlaanderen.
Zijn er specifieke Vlaamse kenmerken?
Ja, er is een echte dynamiek. Ik heb het gevoel dat er in Vlaanderen meer ondernemersfamilies zijn die rulings aanvragen om rechtszekerheid te hebben bij de overdracht van de aandelen van het familiebedrijf. Als gevolg van deze talrijke aanvragen publiceert de Vlaamse Belastingdienst (Vlabel) haar standpunten en rulings meer dan de andere gewesten.
In Vlaanderen wordt een zorgvolmacht ook redelijk frequent voorzien om te anticiperen op een mogelijke handelingsonbekwaamheid en om ervoor te zorgen dat zijn wensen met betrekking tot zijn persoon en zijn vermogen worden gerespecteerd.
Op welke leeftijd moet men beginnen te denken aan een planning?
Een algemene vuistregel is dat hoe ouder je wordt, hoe definitiever je planning wordt. Als je op 35-jarige leeftijd samen met je partner een planning opstelt, zal deze zeker voorlopig zijn, met het oog op de bescherming van de persoon van wie je houdt. Naarmate je persoonlijke en professionele leven evolueert, zullen je plannen moeten worden bijgesteld. Zo is het nuttig om eraan te herinneren dat schenkingen tussen echtgenoten en bedingen van aanwas kunnen worden herroepen.
Is een planning altijd aangewezen?
Een planning is niet altijd DE oplossing. Als je kinderen minderjarig zijn, je jonger bent dan 50 en je niet rookt, is het waarschijnlijk beter om een overlijdensverzekering van beperkte duur af te sluiten, aangezien de premies niet erg hoog zijn. In dit geval is het interessant om contact op te nemen met een verzekeringsmakelaar.
Maar als een cliënt met jonge kinderen zich meer op zijn gemak voelt met een planning, kunnen we voorstellen om te werken met een controlestructuur of om een voorlopige horizontale planning tussen echtgenoten op te stellen.
Een ander voorbeeld is het kapitaal van een groepsverzekering: zolang je werkt, hoef je niets te plannen, want bij overlijden wordt het kapitaal vrij van successierechten uitgekeerd aan de langstlevende echtgenoot. Zodra je echter op 65-jarige leeftijd je kapitaal ontvangt, moet je nadenken over een planning als het om een groot bedrag gaat, omdat er geen vrijstelling meer is.
Ziet u een verrijkende carrière ook helemaal zitten?