Human Resources, <br>waar cijfers en emoties samenkomen

Human Resources,
waar cijfers en emoties samenkomen

We zitten ver verwijderd van het beeld van "de mensen die het loon uitbetalen", dat nog maar twintig jaar geleden heerste. 
Vandaag de dag is het Human Resources-team in de eerste plaats verantwoordelijk voor het aantrekken en behouden van talent, 

maar ook voor het beheren van opleidingen en loopbaanontwikkeling, het optimaliseren van mobiliteit 
en het aanbieden van de beste online tools, ...

Maak kennis met Valérie Lefebvre, Human Resources Business Partner.

Valérie Lefebvre

Kun je ons vertellen wat de functie van Human Resources inhoudt?
Het is een heel breed vakgebied dat op drie verschillende fronten actief is. In ons jargon hebben we het enerzijds over “zachte HR”, die werving en selectie, opleiding en ontwikkeling, loopbaanmanagement, prestatiemanagement en het dagelijkse leven van de werknemer gedurende zijn of haar loopbaan bij het bedrijf omvat. Anderzijds is er de 'hard HR', het deel dat ik al jaren voor mijn rekening neem. Je zou dit deel kunnen vergelijken met HR achter de schermen. Het gaat om het administratieve beheer van de werknemer en omvat 'compensation & benefits', d.w.z. de definitie en het beheer van extralegale voordelen zoals een bedrijfswagen, smartphone, groepsverzekering, enz., benchmarking van salarissen, bonussen en loonbeheer (het deel waarnaar het meest wordt uitgekeken). Het laatste luik betreft het beheer van de sociale relaties en gezondheid en welzijn op het werk, die ook elke dag centraal staan bij Human Resources. Human Resources omvat dus een zeer breed scala aan vaardigheden.

Dus jij bent meer met cijfers bezig?
Dat zou je op het eerste gezicht kunnen denken. Maar in feite is mijn job een mix van juridische aspecten, omdat de sociale wetgeving voortdurend verandert (ik lees veel over het onderwerp om de nieuwe regels die relevant zijn voor de bank, te leren kennen en toe te passen), cijfers, omdat onze acties een grote financiële impact hebben, en emoties, omdat we met mensen te maken hebben.

Sinds dit jaar heb ik de bredere rol van Human Resources Business Partner, wat inhoudt dat ik het eerste aanspreekpunt en de HR-ondersteuning ben voor onze collega's - een rol die ik deel met Candice Schoemans, Head of Human Resources, al naargelang de departementen.

Bij Puilaetco bestaat het HR-team uit drie mensen, elk met een eigen functie. En zoals bij elk klein team, moet je weten hoe je de taken van je collega's moet overnemen. Bovendien kent iedereen in de bank ons. Mensen komen naar ons toe om een vraag te stellen, een probleem te bespreken of een gevoel te uiten.

Wat vind je vooral leuk aan je job?
Ik werk graag in een bedrijf op mensenmaat, waar verschillende generaties schouder aan schouder staan, terwijl ik tegelijkertijd deel uitmaak van een pan-Europese groep, Quintet Private Bank. Ik vind dat het voor een Human Resources-team veel beter is om alle collega's die onder hun hoede vallen, persoonlijk te leren kennen. Ten tweede vind ik het leuk dat mijn job elke dag anders en onverwacht is en dat mensen centraal staan bij alles wat we doen. Ons doel is om te zorgen voor een duidelijk werkkader, comfort, een luisterend oor en kleine attenties, zodat onze collega's zich goed voelen op het werk (bijvoorbeeld fruitmanden beschikbaar stellen om hun vitamines aan te vullen).

Wat waren je grootste uitdagingen in 2023-2024?
Mobiliteit in de breedste zin van het woord! Ten eerste was er de organisatie van de verhuis van het hoofdkantoor van de bank naar de prachtige Royale belge, en ten tweede was er de overstap op elektrische voertuigen vanaf januari 2023. Omdat duurzaamheid een belangrijk thema is bij Puilaetco, besloten we om voor alle nieuwe bedrijfswagens meteen over te schakelen op elektrische voertuigen.

Wat de verhuis betreft, moesten we een mobiliteitsplan opstellen, de parkeerregels organiseren en oplossingen vinden om ervoor te zorgen dat iedereen tevreden was. Met een gerust hart van thuis naar kantoor kunnen reizen is een heel belangrijk punt. We hebben gekozen voor een online reserveringsoplossing die het gebruik van beschikbare plaatsen optimaliseert. Een aantal van ons (waaronder ikzelf) komt ook met de fiets, scooter en/of het openbaar vervoer naar het werk, dus we moesten er eveneens voor zorgen dat er een mogelijkheid was om te douchen en zich om te kleden. 

We hebben ook de week van de mobiliteit geïntroduceerd. In september lanceren we een reeks initiatieven, de “Puilaetco Mobility Experience”, voor onze werknemers. Mobiliteit betekent niet alleen van thuis naar het werk komen. Het gaat ook over het bestrijden van onze zittende levensstijl voor ons computerscherm en over het besef welke impact dit heeft op ons lichaam, maar ook op ons concentratievermogen.

Wat zijn de huidige verwachtingen van getalenteerde sollicitanten?Verwachtingen hangen sterk samen met leeftijd, omdat verschillende mensen verschillende behoeften hebben in verschillende fasen van hun leven. Een jongere die net start, wil niet per se meer een bedrijfswagen; een jonge ouder zal bijzonder gevoelig zijn voor het verlof dat wordt toegekend om voor een ziek kind te zorgen; iemand die ouder is, zal waarschijnlijk meer aandacht besteden aan de groepsverzekering.

Maar er zijn ook algemene trends. Covid heeft de structuur van bedrijven volledig veranderd. Het heeft managementstijlen, werkplekken, teamwerk en reizen gewijzigd. Telewerken is een must geworden voor alle kandidaten. De nummer 1 vraag bij sollicitatiegesprekken is: Wat is uw beleid inzake telewerken? Op de tweede plaats willen kandidaten precies weten wat hun job inhoudt en wat hun doelstellingen zijn. Als werkgever moeten we duidelijk zijn over de functiedefinitie. Dat is de conditio sine qua non om iemand op de juiste manier aan te werven. Het salarisvoorstel rondt het gesprek af als deze twee punten goed bevonden zijn.

Hoe zit het met de interne mobiliteit bij Puilaetco?
Het werkt en ik ben goed geplaatst om het te weten. Ik heb het geluk gehad om van job te kunnen veranderen dankzij Puilaetco. Ik ben 15 jaar boekhouder geweest. Op dat moment (in 2015) werd UBS België, waar ik werkte, overgenomen door Puilaetco. Ik ben toen aan Human Resources gaan vragen of ik hun team kon vervoegen en heb mijn motivatie uitgelegd. Het antwoord was 'ja' en op 39-jarige leeftijd begon ik mijn nieuwe job “on the job” te leren. Ik ging van een zeer repetitieve agenda met strikte deadlines naar een job waarin dagelijks onverwachte dingen opduiken en mensen centraal staan.





Hoe zie je de functies in de banksector evolueren?
Zoals in de meeste sectoren is het bankwezen de afgelopen jaren snel veranderd. Het is duidelijk dat de oorspronkelijke functie in de loop van een carrière zal evolueren en dat de job zelf waarschijnlijk zal veranderen. Je moet je veel meer aanpassen dan vroeger. Dit vereist een zekere ruimdenkendheid en het vermogen om de positieve kant van verandering te zien. Wendbaarheid wordt in onze onderneming een meer dan concrete vaardigheid.

 

 

Valérie Lefebvre

Ziet u een verrijkende carrière ook helemaal zitten?

Solliciteer bij Puilaetco: bekijk onze vacatures