Onze experts: Investment Specialist, adviseren en de performances toelichten

Als cliënt van een private bank hebt u de keuze om het beheer van uw vermogen uit handen te geven (mandaat van discretionair beheer) of om uw beleggingsbeslissingen zelf te nemen met de hulp van een adviseur (mandaat van beleggingsadvies). Interview met Pierre Bailleux, Investment Specialist.
Stroke 3Created with Sketch.
Pierre Bailleux

Wat is jouw rol ten opzichte van de Client Advisor?
Ik hou me uitsluitend bezig met het beheer van de bij Puilaetco belegde activa, terwijl de Client Advisor het aanspreekpunt van de cliënt is voor al zijn behoeften op het gebied van vermogensbeheer. Momenteel besteed ik 80% van mijn tijd aan beleggingsadvies voor cliënten die de controle over hun beslissingen willen behouden en 20% aan discretionair beheer voor cliënten die ervoor gekozen hebben om het beheer van hun beleggingen uit handen te geven, afhankelijk van hun risicoprofiel en bepaalde persoonlijke bijzonderheden. In dat geval hoeven we niet voor elke transactie hun akkoord te vragen. Ik heb dus vooral contact met cliënten die advies willen over de spreiding van hun activa.

Hoe vaak ontmoet je de cliënten?
Minstens één keer in de twee of drie maanden om de resultaten van hun portefeuille toe te lichten, en soms meerdere keren per week. Het hangt erg af van de persoonlijkheid van de cliënt. Sommige cliënten keuren de meeste van mijn voorstellen goed en willen niet te vaak gecontacteerd worden; anderen willen een intensieve follow-up, komen met ideeën, hebben vragen over mijn voorstellen en zijn zeer selectief.

Wat is het kader van jouw beleggingsvoorstellen? 
Het Investeringscomité van Quintet, de moedermaatschappij van Puilaetco (met onder andere onze CIO Daniele Antonucci, ons hoofd portefeuillebeheer Warren Hastings en de regionale hoofden van Investeringsspecialisten van de groep), biedt een algemeen kader voor de nationale teams: een strategie en overtuigingen op basis van de bijdragen van de verschillende onderzoeksteams.  Het comité doet aanbevelingen op het gebied van beleggingsstrategie en -activa (aandelen, obligaties, enz.), instrumenten, enz. Als beleggingsspecialisten vertalen mijn collega's en ik deze aanbevelingen op een gepersonaliseerde manier voor onze klanten, rekening houdend met hun gekozen risicoprofiel, waar ze naar op zoek zijn, hun bestaande portefeuille, hun gevoeligheden, hun aantrekkingskracht of terughoudendheid ten aanzien van bepaalde sectoren of activa, enzovoort. 

We hebben ook een goed gevuld informatieplatform en we vergaderen twee keer per week digitaal om de actualiteit door te nemen en specifieke aandelen te bespreken, enz.

Zijn al jouw cliënten financiële experts?
Nee, je hoeft niet per se een financieel expert te zijn om voor een mandaat van beleggingsadvies te kiezen. Zoals de naam al aangeeft, is het doel om advies te geven. We staan ten dienste van onze cliënten om hen de ondersteuning te bieden die ze nodig hebben, ongeacht hun niveau van financiële kennis. We helpen mensen die niet vertrouwd zijn met de materie om de basis te begrijpen, terwijl ervaren beleggers ons meer om technische informatie vragen.

Er zit ook een emotionele kant aan jouw werk ...
Ja, inderdaad. We mogen niet vergeten dat de meeste van onze cliënten individuele beleggers zijn. In tegenstelling tot institutionele beleggers, i.e. professionals die getraind zijn om het hoofd koel te houden, worden onze cliënten soms gedreven door emotie. We moeten weten hoe we hen kunnen ondersteunen, zowel in tijden van dalende markten als in periodes waarin de markten het erg goed doen, spelen emoties een rol, maar zij zijn helaas niet altijd de beste adviseur.

Hoe ziet een week in het leven van een Portfolio Manager eruit?
Over het algemeen heb ik drie of vier afspraken per week met cliënten, bij de bank of bij hen thuis, en daarnaast heb ik een aantal digitale vergaderingen. Nadien komt het erop aan om wat we besproken hebben, in de praktijk te brengen. Ik beantwoord ook vragen per e-mail en zoek proactief naar beleggingsvoorstellen voor mijn cliënten, in functie van de actualiteit en hun portefeuille. Onze missie als beleggingsspecialisten is in de eerste plaats om onze klanten te adviseren en hun portefeuilles zo te structureren dat ze zowel robuust als veerkrachtig zijn, om ze te beschermen en hun groei te bevorderen.

De toegevoegde waarde van een private bank als de onze ligt in het persoonlijke, holistische advies en de menselijke relatie.

Hebt je veel vragen gekregen over de recente Belgische staatsobligatie?
Ja, ik heb een aantal vragen gekregen, omdat er in de media veel over deze staatsobligatie werd gesproken. Maar het was geen ideale belegging voor onze cliënten. Maar het was geen ideale belegging voor onze klanten: we adviseerden hen om te beleggen in andere staatsobligaties (bijv. de Duitse staatsobligatie), die een betere kwaliteit en een hoger rendement boden voor dezelfde looptijd. De toegevoegde waarde van een private bank als de onze ligt in het persoonlijke, holistische advies en de menselijke relatie.

Aarzel niet om contact met ons op te nemen voor meer informatie over onze diensten

Ziet u een verrijkende carrière ook helemaal zitten?

Solliciteer bij Puilaetco: bekijk onze vacatures