Minderwaarde bij de vereffening van een private privak: alles is niet verloren

Een private privak is een soort vennootschap dat in 2003 gecreëerd werd en dat als doel heeft om investeringen in niet-beursgenoteerde vennootschappen of start-ups aan te moedigen. Ze moet worden opgericht door investeerders, minimum 6. Deze investeerders worden als één persoon gerekend indien ze familiebanden hebben tot de 4de graad. Het is niet vereist om 6 investeerders te hebben indien de privak institutionelen als aandeelhouders heeft. 

De privak moet worden opgericht voor een maximumduur van 12 jaar (onder voorbehoud van een mogelijkheid tot verlenging).

De investeerders moeten erop inschrijven voor een minimumbedrag van 25.000 € (vroeger 100.000 €). Om een product te blijven dat bestemd is voor private investeerders en niet te vallen onder de regels die eigen zijn aan openbare aanbiedingen, wat de naleving van bepaalde regels eigen aan AICB’s (Alternatieve Instellingen voor Collectieve Belegging) inhoudt, moet het aanbod worden voorgesteld aan minder dan 150 investeerders. Het moet worden ingeschreven op een speciale lijst.

De privak heeft het voordeel dat zij neutraal is vanuit fiscaal oogpunt. Haar belastingregime is vergelijkbaar met dat van een bevek. Het feit dat de investering via een private privak gebeurt, kan niet leiden tot een minder gunstige fiscale behandeling dan een rechtstreekse investering.

De wet van 26 maart 2018 betreffende de versterking van de economische groei en de sociale cohesie (B.S. van 30 maart 2018, 2de ed.) heeft een belastingvermindering ingevoerd voor de minderwaarden die worden gerealiseerd op deelbewijzen van een private privak opgericht vanaf 1 januari 2018, naar aanleiding van de totale verdeling van de activa van deze privak. Deze belastingvermindering heeft niet alleen als doel om investeringen aan te moedigen, maar ook om het door de private investeerders gelopen risico gedeeltelijk te verminderen.  

De minderwaarde is gelijk aan het bedrag van het gestorte kapitaal dat in de privak geïnvesteerd is, verminderd (1) met de ontvangen som bij de totale verdeling van de privak en (2) met de dividenden die de investeerder van de privak ontvangen heeft.

Deze minderwaarden geven recht op een belastingvermindering gelijk aan 25% van deze minderwaarde, tot een plafond van 25.000 € (dit bedrag is niet geïndexeerd).

De vermindering wordt niet toegekend indien de investeerder genoten heeft van een belastingvermindering voor de aankoop van nieuwe aandelen van bepaalde startende vennootschappen.

Deze belastingvermindering is toepasselijk vanaf het aanslagjaar 2019.

Deze maatregel vervolledigt een reeks wijzigingen die werden doorgevoerd sinds de creatie van de privak in 2003 teneinde investeringen aan te moedigen.

Wenst u meer informatie? Aarzel niet om dit met uw private banker te bespreken of om ons te contacteren.

Wij zullen een beroep doen op onze experts inzake Vermogensplanning en –structurering om al uw vragen te beantwoorden.