Mikken op internationale aandelen in plaats van op Amerikaanse waarden?

Greg Davis, de Chief Investment Officer van Vanguard, verklaarde aan de televisiezender CNBC dat volgens zijn schattingen « de Amerikaanse markt een geannualiseerde return van 4% zou moeten registreren voor het volgende decennium, tegenover 7% à 7,5% voor de internationale aandelen ».

Twee factoren verklaren dit verwachte rendementsverschil: de hoge waardering van de Amerikaanse aandelenmarkt en het meer restrictieve monetaire beleid van de Fed (Amerikaanse centrale bank) dat een impact zal hebben op de Amerikaanse economie. Terwijl de fondsenbeheerders historisch gezien 60% binnenlandse aandelen en 40% internationale aandelen aanhielden, is deze ratio vandaag gestegen tot 70/30. Dus te onevenwichtig, volgens Greg Davis.

Voor de rest herhalen de analisten van Vanguard dat hun redenering wiskundig onderbouwd is: « Wanneer men start met een hogere waardering, kan men alleen maar dalende returns hebben. Bovendien ziet Vanguard geen Amerikaanse recessie in 2019, al zou dit risico in 2020 kunnen toenemen als de Fed haar richtrente blijft verhogen.

Als andere instellingen op Wall Street dezelfde redenering over de internationale aandelen volgen als Vanguard, zal de impact op de beurzen niet te verwaarlozen zijn.