Markt- en beleggingsupdate

Markt- en beleggingsupdate

8 mei 2024
Renteverlagingen in Europa vóór de VS
De Fed wacht af alvorens de rente te verlagen


Gezien de recente opwaartse verrassingen in de inflatie was de markt enigszins opgelucht dat de voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve (Fed), Jerome Powell, duidelijk maakte dat de centrale bank niet overweegt om de rente te verhogen. Powell bevestigde alleen wat wij, en vele anderen, al vermoedden: renteverlagingen zijn niet aan de orde. De vorige week gepubliceerde teleurstellende cijfers en de vertragende activiteit in de Amerikaanse dienstensector volgden op een goede periode van groei. Eén cijfer maakt nog geen trend, maar de matiging van de Amerikaanse economische groei, ons basisscenario, zou een aantal renteverlagingen later dit jaar moeten rechtvaardigen. Wij denken echter dat er meerdere inflatie- en arbeidsmarktrapporten nodig zijn die wijzen op een inflatiematiging en een arbeidsmarkt die minder warm loopt, voordat de Fed de rente gaat verlagen.



Van het eerstgenoemde is er nog geen sprake, maar we kregen wel voorzichtige tekenen van het tweede, met de laatste arbeidsmarktgegevens die op enige afkoeling wezen. Ondertussen is het andere goede nieuws dat de Fed de vermindering van activa op haar balans (de zogenaamde kwantitatieve verkrapping) zal vertragen. Dit zou wat van de recente spanningen op de obligatiemarkt moeten verzachten, omdat beleggers uit de privésector minder staatsobligaties zullen moeten absorberen dan voorheen, waardoor ze hun balansen misschien kunnen ontplooien in risicovollere activa zoals aandelen. Nu het ernaar uitziet dat de stijging van de rente op Amerikaanse staatsobligaties wordt afgetopt, zou dit zich kunnen uitbreiden naar andere ontwikkelde obligatiemarkten. 



Een positieve groei-inflatiemix in de eurozone


De economie van de eurozone vertoonde bescheiden tekenen van herstel in het eerste kwartaal van 2024, toen de economie met 0,3% groeide ten opzichte van het laatste kwartaal van 2023. Dit was boven de verwachtingen en het snelste tempo sinds het derde kwartaal van 2022. Zoals we verwacht hadden (recessie, daarna geleidelijk herstel), is de Europese Unie nu uit de milde recessie van de tweede helft van vorig jaar. Zuidelijke landen zoals Italië en Spanje, evenals Ierland presteerden opnieuw beter, maar ook Frankrijk en Duitsland herstelden zich. 

De inkoopmanagersindexen van april en andere enquêtes onder consumenten, bedrijven en beleggers zijn allemaal verbeterd, wat duidt op een goede start van het tweede kwartaal voor de eurozone. 

De inflatie blijft intussen afzwakken. Wij verwachten dat de Europese Centrale Bank (ECB) in juni zal beginnen met het verlagen van de rente, nog vóór de Fed. De renteverlagingen van de ECB zouden de investeringen en de kredietgroei moeten verbeteren en een extra stimulans moeten zijn voor Europese aandelen, die tot nu toe in 2024 met 5-7% gestegen zijn. 



Toch zullen beleggers, voordat ze een verhoging van hun blootstelling overwegen, waarschijnlijk op zoek gaan naar verdere bevestiging dat de economische en winstgroei duurzamer is en dat de geopolitieke risico's momenteel gematigd blijven. 

Het verhaal is hetzelfde in het Verenigd Koninkrijk, waar de FTSE 100 vorige week opnieuw op recordhoogte afsloot. Deze week komt de Bank of England opnieuw bijeen (donderdag) en hoewel we verwachten dat de rente ongewijzigd blijft, zal de bank waarschijnlijk de ECB volgen met een eerste renteverlaging in de zomer. 

Een dag eerder, op woensdag, zou de Zweedse centrale bank ook kunnen overwegen om de rente te verlagen, al blijft dit een open debat in de markt, waarbij sommige voorspellers een renteverlaging verwachten en andere denken dat ze nog een tijdje ongewijzigd zal blijven. 



Goede economische omstandigheden zijn gunstig voor aandelen


Groei is goed voor risicovolle activa, dus positief economisch nieuws zou goed nieuws voor de markten moeten zijn. Dit was niet het geval in 2022-23, omdat de inflatie veel hoger was dan nu en de centrale banken daarom de rente verhoogden. De desinflatietrend, hoewel hobbelig, is nog steeds aan de gang. Een lagere rente is nog steeds het basisscenario voor de komende 6-12 maanden. De verlagingscyclus is echter vertraagd in bepaalde delen van de wereld en zou minder diep kunnen zijn dan aanvankelijk gedacht. 


Daarom zien we tot nu toe solide rendementen voor aandelen in 2024, ondanks de neerwaarts bijgestelde verwachtingen van renteverlagingen. April was enigszins uitdagend voor aandelen. Een gematigde inflatievrees stak opnieuw de kop op, samen met enkele kortstondige geopolitieke spanningen, maar een sterk winstseizoen (circa 80% van de Amerikaanse bedrijven overtrof de analistenprognoses) hielp aandelen aan een opleving sinds eind april. 


Ontdek onze beleggingsvooruitzichten voor 2024


Lees de publicatie
Meer weten hierover? Aarzel niet om ons te contacteren

Dit document is bedoeld als marketingmateriaal en is uitsluitend bestemd voor de geadresseerde(n). Dit document werd opgesteld door Puilaetco, a Quintet Private Bank (Europe) S.A. branch ("Puilaetco"), met kantoor gevestigd aan de Vorstlaan 25, bus 14, 1170 Brussel (ingeschreven in de KBO onder het nummer 0755.503.702). Puilaetco staat onder toezicht van de ECB en CSSF en onder beperkt toezicht van FSMA en de NBB. Quintet Private Bank (Europe) S.A. is statutair gevestigd te Groothertogdom Luxemburg. We hebben geen rekening gehouden met de persoonlijke situatie, noch met de beleggingsdoelstellingen en de financiële situatie van de bestemmeling(en). Het document is geen en mag niet worden beschouwd als aanbod of verzoek tot aan- of verkoop of als beleggings-, juridisch of fiscaal advies. Bijgevolg raden wij de cliënten ten zeerste aan om hun adviseurs te contacteren alvorens een fiscale of beleggingsbeslissing te nemen op basis van de informatie in dit document. Puilaetco en haar werknemers kunnen niet aansprakelijk worden gehouden voor verlies of schade die voortvloeit uit het gebruik van (een deel van) dit document. De informatie in het document werd verkregen van betrouwbaar geachte bronnen, maar het is echter onmogelijk om de nauwkeurigheid of de volledigheid ervan te garanderen. Resultaten uit het verleden/De prognoses bieden geen betrouwbare indicator voor de toekomst. De waarde van effecten kan onderhevig zijn aan wijzigingen en kan bijgevolg niet worden gegarandeerd. De uitgedrukte meningen kunnen op elk ogenblik zonder kennisgeving worden gewijzigd en kunnen verschillen van andere standpunten uitgedrukt in andere documenten. Puilaetco is houder van alle intellectuele eigendomsrechten op de inhoud van dit document, tenzij uitdrukkelijk anders is aangegeven. Het is niet toegestaan om de inhoud van dit document geheel of gedeeltelijk, op welke wijze dan ook, te vermenigvuldigen of verder te verspreiden zonder de voorafgaande schriftelijke toestemming van Puilaetco. In de privacyverklaring op onze website staat hoe wij met uw gegevens omgaan (https://www.puilaetco.be/nl-be/respect-de-votre-vie-privee).