Beurzen: het optimisme zwakt af

Maar sinds het begin van het jaar houdt de beurs hier geen rekening mee. Ze registreerde een herstel en bleef stijgen. De beleggers zijn er wellicht van overtuigd dat slecht nieuws de centrale banken zal dwingen om hun soepele monetaire beleid aan te houden. Kortom, slecht nieuws was in zekere zin goed nieuws voor de beurs.

Maar sinds vrijdag 22 maart lijkt het goede humeur van de markten weggeëbd. De laatst gepubliceerde cijfers (PMI-indexen) wijzen op een economische vertraging in Europa, China en zelfs in de Verenigde Staten. Daarbij komen de omkering van de rentecurve in de Verenigde Staten (zie ons artikel « Omkering van de rentecurve in de Verenigde Staten: geen paniek ») en de val van de Duitse rente.

De Duitse rente op 10 jaar is opnieuw negatief geworden, wat niet meer voorgevallen is sinds… 2016. Met andere woorden, de belegger die geld aan de Duitse Staat wil lenen, moet betalen! Voor de pessimisten is dit een bijkomend teken van een vertraging van de Duitse locomotief en zelfs van een mogelijke recessie.

Zoals steeds, is het raadzaam om dit met uw private banker te bespreken.