De wereldwijde groeivoorspellingen dalen. De vooruitzichten voor een duidelijk strenger monetair beleid in de VS zijn sterk afgezwakt en bijgevolg is de Amerikaanse dollar aanzienlijk gedaald. De rentevoeten blijven wereldwijd over het algemeen dicht bij het nulniveau vastzitten (of, in sommige gevallen, zelfs eronder). Al deze factoren speelden in het voordeel van goud als een bruikbare beleggingsmogelijkheid.
Vluchtwaarde
De twee belangrijkste factoren zijn dus een iets zwakkere dollar en de zeer lage opportuniteitskost die men heeft als men goud aanhoudt. Eveneens relevant in deze omgeving van wereldwijd extreem lage rentes is wellicht het feit dat de piek in de marktvolatiliteit, die we sinds het begin van het jaar waarnemen, goud heeft verheven tot de status van veilige haven en de prijs ervan is sinds begin januari dan ook sterk gestegen. Daarmee is goud, naast de Japanse yen, de bestemming van menig belegger wanneer het stormt op de markt.
Wij denken niet dat dit het begin is van een goudrally op lange termijn. Dit gezegd zijnde, lijkt het onwaarschijnlijk dat er op korte termijn verandering zal komen in de factoren die een steun vormen voor het gele metaal. Met name de negatieve rente, die her en der de kop opsteekt, lijkt hardnekkiger te worden en wij verwachten dat de zorgen over het risico van een afzwakkende wereldwijde groei in 2016 zullen aanhouden. Vermeldenswaard is ook dat de centrale banken, vooral in de groeilanden, nog steeds koper zijn van goud voor hun deviezenreserves. Anderzijds is de vraag naar fysiek goud wat afgenomen in de groeilanden.
Op de aandelenmarkten, die sinds afgelopen zomer wereldwijd twee grote schokken ondervonden (augustus en januari), zullen de nervositeit en de risicoaversie waarschijnlijk nog geruime tijd hoog blijven. Volgens peilingen blijven de beleggers sterk onderwogen in goud en wij leiden hieruit af dat de goudprijs nog aanzienlijk kan stijgen. Dat kan zeker op korte termijn.
Goede diversificatie
De goudmijnen zullen echter wel geneigd zijn om de productie terug op te trekken. De goudprijs is niet onder zijn marginale kostprijs gevallen, waardoor weinig mijnbouwbedrijven in de problemen kwamen. Maar de goudmijnen zijn doorgaans wel opportunistisch genoeg om gebruik te maken van hogere goudprijzen. Op lange termijn zien we mede daardoor geen structurele stierenmarkt in goud, maar op korte termijn mag men wel wat diversifiëren naar het gele metaal.