Goud: Te vroeg om dit glimmende edelmetaal op te geven

De val van de goudprijs komt grotendeels op het conto van de sterke dollar. De Amerikaanse dollar heeft in het tweede kwartaal een aardige vooruitgang geboekt ten opzichte van valuta’s van de opkomende markten, maar ook ten opzichte van de belangrijkste valuta’s. En aangezien de inverse relatie tussen de goudprijs en de stijgende US dollar tot een hoogtepunt gestegen is over een periode van drie jaar, is het niet meer dan logisch dat de goudprijs ineengezakt is. De Amerikaanse dollar werd niet alleen voortgestuwd door de stijgingen van de Federal funds rate, maar ook door de stijgende reële Amerikaanse rendementen. Terwijl het rendement op vijfjarige Amerikaanse inflatiegerelateerde staatsobligaties (TIPS) steeg, stegen de opportuniteitskosten voor het aanhouden van goud mee, waardoor het edelmetaal minder aantrekkelijk werd. Aan goud zitten immers opportuniteitskosten vast, aangezien het geen dividend, coupon of rente oplevert.

De stijgende Amerikaanse dollar had ook een effect op de vraag van de opkomende markten. Omdat de munteenheden van India, China en Turkije in waarde daalden ten opzichte van de US dollar, werd goud voor consumenten in die landen gewoon veel duurder. De Indiase import is in de eerste helft van dit jaar met meer dan een derde gedaald. Vanwege de crisis in Turkije is het voor Turkse consumenten, nog een belangrijke markt, natuurlijk duurder geworden om goud te kopen. Tegelijkertijd hebben hedgefondsen short-posities op goud ingenomen.

En de crisis betreffende de opkomende markten is natuurlijk gedeeltelijk te wijten aan geopolitieke spanningen. De VS slaan verschillende opkomende markten met importheffingen om de oren of leggen sancties op. Aangezien de Amerikaanse economie redelijk gesloten is, hebben de economieën van de opkomende landen meer last van de handelsoorlog. Het is dus geen verrassing dat de Amerikaanse dollar nog meer in waarde gestegen is ten opzichte van de valuta’s van de opkomende markten. Weer slecht nieuws voor goud.

We verwachten voor de lange termijn echter niet dat de US dollar blijft stijgen, ondanks het sterke momentum dat de munt nu kent. De reden daarvoor is dat we vinden dat de renteverschillen met bijvoorbeeld de eurozone al erg groot zijn, maar ook omdat we geloven dat het tekort op de lopende rekening van de VS niet van de ene op de andere dag gaat verdwijnen. Het blijft onduidelijk hoe gemakkelijk de Verenigde Staten hun dubbele tekort kunnen financieren. En mocht het vertrouwen in de Amerikaanse economie en schuld ooit verwelken, dan zal goud weer het enige alternatief zijn.

Bovendien heeft goud nog steeds een defensieve rol te vervullen. Hoewel het niet ons favoriete scenario is, kan het risico van een regelrechte handelsoorlog de dollar versterken, maar het kan de financiële markten ook erg verstoren, waardoor beleggers hun toevlucht zullen zoeken in veilige havens, waaronder goud. In die zin zijn we nog steeds bereid om goud als een goede diversificatie te zien, net als vele andere beleggers. Bovendien kan de inflatie in de Verenigde Staten een flinke comeback maken. De arbeidsmarkt is ongelofelijk krap en werkgevers zullen vroeg of laat hoger moeten bieden voor gekwalificeerd personeel, waardoor de lonen ook hoger worden. Sterker nog, de lonen hadden al lang gestegen moeten zijn, aangezien de reële loongroei in de VS is afgezwakt sinds president Trump aan de macht is. En als werknemers eindelijk meer loon krijgen, zou de inflatie snel moeten stijgen, wat de goudprijs ten goede zou moeten komen.

Om even terug te komen op die totale handelsoorlog. Mocht die er komen, gaan dan alle economieën erop achteruit? Drie keer raden: goud doet het uitstekend tijdens recessies in de Verenigde Staten. Het edelmetaal stijgt tijdens zulke periodes met gemiddeld 20%.

Al met al blijven we dus positief over de goudprijs. We zien echter wel in dat bulls teleurgesteld zullen zijn over de performance dit jaar. De Amerikaanse dollar is de boosdoener. We geloven wel dat goud op lange termijn in elke beleggingsportefeuille een rol kan vervullen.