De MSCI-index tegenover de Saoedische en Chinese lobby’s

Wanneer een land in een MSCI-index opgenomen wordt, krijgt het immers automatisch gelden van beheerders van over de hele wereld. Na jaren van twijfelen heeft MSCI uiteindelijk besloten om 234 Chinese bedrijven die op de beurs van Shanghai noteren, op te nemen in zijn Emerging Markets-index (index van de opkomende landen).

Deze index wordt gevolgd door beheerders die samen voor 1.600 miljard dollar activa onder passief beheer hebben. Het zogenaamde passieve beheer bestaat erin om een beursindex te kopiëren (passief te volgen) in plaats van actief aandelen te kiezen.

Wetende dat de 234 betrokken Chinese bedrijven 0,78% van deze index vertegenwoordigen, zijn de beleggingen in deze bedrijven dus automatisch goed voor 2,5 miljard dollar. Een niet te verwaarlozen bedrag. Om die reden lobbyen andere landen, zoals Saoedi-Arabië, om eveneens deel uit te maken van deze index. Naar aanleiding van de beursintroductie van zijn oliebedrijf Aramco, zou een opname in de MSCI-index het succes verzekeren van wat nu al wordt aangekondigd als de grootste IPO aller tijden.