Aandeleninkopen, nieuwe motor van Wall Street?

 Volgens JP Morgan overtreft het beursrendement van de bedrijven die het meest hun eigen aandelen kopen, dat van de andere bedrijven met 2% in een periode van economische recessie. Het percentage daalt tot 1,5% in een periode van marktcorrectie. Maar de impact is zwakker in geval van een stijging van de markten.

Sommige economen en fondsenbeheerders (BlackRock) maken zich bovendien zorgen over dit verschijnsel en niet alleen omdat het in het nadeel van de langetermijnbeleggingen speelt. Het agentschap Bloomberg alludeerde hier zeer duidelijk op: « Tijdens het laatste decennium hebben de bedrijven hun aandeleninkopen aanzienlijk verhoogd, zodat ze vandaag gezamenlijk de grootste aandelenkoper zijn, waardoor sommigen beschouwen dat de markt zichzelf kapotmaakt ».

Tussen 2007 en 2016 hebben de bedrijven van de S&P 500 54% van hun winsten aangewend voor aandeleninkopen. Robert Reich, de voormalige staatssecretaris van werkgelegenheid, verklaarde aan CNN Money dat « de aandeleninkopen een negatieve impact hebben op de ongelijkheden en op de economie ».