Aandeleninkopen in het middelpunt van het Amerikaanse politieke debat

Het historische record van 2007 werd verbroken, dankzij Donald Trump en zijn fiscale hervorming die tal van Amerikaanse multinationals ertoe heeft aangezet om hun buiten de Verenigde Staten ondergebrachte liquiditeiten te repatriëren.

Omwille van de koersdalingen tijdens het laatste kwartaal van 2018, waren heel wat bedrijven van de S&P 500 gemotiveerd om nieuwe aandeleninkoopprogramma’s te lanceren.

Maar het cijfer van 1.038 miljard heeft zijn intrede gedaan in het politieke debat. Bernie Sanders, democratische kandidaat voor de presidentsverkiezingen van 2020, heeft verklaard dat « de Amerikanen geschokt zouden moeten zijn door het feit dat rendabele bedrijven werknemers ontslaan, terwijl ze miljarden dollars uitgeven om de waarde van hun aandelen te verhogen en de rijken nog rijker te maken ». Kortom, de toon van de verkiezingscampagne is gezet.

Zal de campagne een impact hebben op deze golf van aandeleninkopen? Dat is moeilijk te zeggen, maar een peiling uitgevoerd door Bank of America Merril Lynch toont aan dat 51% van de ondervraagde beleggers verkiest dat de ondernemingen van de S&P 500 hun cash gebruiken om hun balans te verbeteren.

Diezelfde ondervraagden maken zich zorgen over de stijgende schuldenlast van de Amerikaanse bedrijven, meer bepaald in het licht van een rentestijging.

Het debat is dus nog maar net begonnen en het is niet alleen een politiek debat.