De markten ondergaan een nieuwe correctie

De hogere renteniveaus die de Amerikaanse staatsobligaties bieden, leken de spreekwoordelijke druppel te zijn. Zoals eerder besproken, blijft de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, op koers om de rente verder te verhogen. Zoals het er nu naar uitziet, lijkt de Fed van plan om nog dit jaar in december de rente te verhogen, gevolgd door minstens 3 verhogingen volgend jaar. De markten lijken daaraan te twijfelen. Maar naarmate de Fed doorzet, zal de ontnuchtering plaatsvinden. Dus winstname is zeker niet uit te sluiten.

Dit neemt niet weg dat de hogere rente in de VS nu reeds zijn effect heeft. De Amerikaanse huizenmarkt koelt snel af en ook de autoverkoop zit niet echt in de lift, aangezien autoleningen ook duurder worden in het zog van de hogere rente. Maar de hogere Amerikaanse obligatierendementen laten zich ook elders voelen. De stijgende Amerikaanse rente ondersteunt de dollar, die op zijn beurt de druk hoog houdt voor de munten van de ontluikende markten. Zolang die druk standhoudt, is het moeilijk voor de activa van de ontluikende markten, zoals obligaties en aandelen, om sterke prestaties neer te zetten. Dit neemt niet weg dat deze goedkoop zijn.

Ondertussen heeft in Europa de Italiaanse regering een begroting bij Europa ingediend. Men kan als het ware van een potentiële tijdbom spreken, omdat het tekort op de begroting niet kleiner wordt, maar wel groter. Daarenboven gaat de Italiaanse regering uit van een veel te rooskleurig economisch scenario voor de toekomst. De vraag is echter wat de Europese Commissie kan ondernemen om Rome van gedacht te doen veranderen. Ondertussen trokken de obligatiemarkten reeds de conclusie dat Italië gevaar loopt en ze hebben het renteverschil met Duitsland flink laten oplopen. Is er een nieuwe crisis in de eurozone in de maak?

Het blijven dus boeiende tijden. In de nabije toekomst zal de belegger vooral de rente-evolutie en de evolutie van de groei in China in de gaten moeten houden, om de belangrijkste maar te vermelden. We zijn benieuwd.