De technologiereuzen staan opnieuw op een goed blaadje

Maar de maand januari en het resultatenseizoen hebben aangetoond dat men nog kan rekenen op de beruchte GAFAM. Sinds begin januari registreren de koersen immers een stijging: +19% voor Apple, +23% voor Facebook en +8,9% voor Alphabet.

De reden voor deze tendensommekeer? Ondanks de handelsoorlog, waren de inkomsten van de GAFAM beter dan verwacht. Bovendien tonen deze reuzen zich ongevoelig voor de nieuwe regelgevingen: het aantal Facebook-gebruikers neemt toe, ondanks de invoering van GDPR (i.e. de algemene verordening gegevensbescherming), om maar een voorbeeld te noemen.

Wat Apple betreft: hoewel de iPhone-verkopen vertragen, blijft het bedrijf de toekomst optimistisch tegemoetzien, want zijn ecosysteem (cloud, betalende online muziek, applicaties, …) laat Apple toe om zijn recurrente inkomsten te verhogen (+ 19% in een jaar tijd) ten belope van 10 miljard dollar. Voor de analisten is de turbulentie van 2018 een soort van aanpassing. Anderen hebben het over de « disruptie » van de sector.

Maar zoals steeds, is het raadzaam om dit met uw private banker te bespreken.