De belangrijkste data van 2019

De eerste datum is 29 januari. Dan vindt de eerste zitting van het jaar plaats van de Fed (Amerikaanse centrale bank). De voorzitter van de Fed, Jerome Powell, was het voorwerp van krachtige verbale aanvallen van Donald Trump, die meent dat de Fed het grootste probleem is van de Amerikaanse economie. De Amerikaanse president verwijt de Fed dat ze haar rente nodeloos verhoogd heeft en op die manier de financiële markten door elkaar geschud heeft. De vraag die de beleggers bezighoudt is of de voorzitter van de Fed zijn beleid van monetaire verstrenging zal ombuigen. Het antwoord op deze vraag zal een impact hebben op de koers die de financiële markten uitgaan.

Een andere sleuteldatum is 28 februari. Die dag betekent het officiële einde van de wapenstilstand van 3 maanden die tussen de Verenigde Staten en China onderhandeld werd om te trachten hun handelsconflict te beëindigen. Peking heeft al een zekere flexibiliteit en zijn goede wil getoond in deze onderhandelingen. Maar zal dit voldoende zijn in de ogen van Donald Trump? In geval van een heropflakkering van het conflict zouden de douanerechten op de goederenimport vanuit China kunnen stijgen van 10% tot 25%.

Een andere datum die eveneens in het oog moet worden gehouden, is 29 maart. Op die datum zal de scheiding tussen Groot-Brittannië en de Europese Unie een feit zijn indien er tegen dan geen akkoord gevonden wordt.

Ook mogen we de Europese verkiezingen van 23 tot 26 mei niet vergeten. Ze zouden kunnen uitmonden in een opmars van de populistische en nationalistische partijen. Als het Europees parlement wordt bevolkt door populistische politici, is het waarschijnlijk dat er een onmiddellijke economische en beursimpact zal volgen.

Tot slot is er nog 31 oktober. Mario Draghi, de virtuoos aan het hoofd van de ECB (Europese Centrale Bank), gaat dan met pensioen en alle blikken zullen gericht zijn op het profiel van zijn opvolger. Zal hij ook durven zeggen dat hij bereid is om te doen « whatever it takes » teneinde de Europese groei te redden of te stimuleren?

De enige zekerheid bestaat erin dat deze sleuteldata de volatiliteit op de beurs niet zullen doen dalen.