De Europese banken nog steeds niet geliefd op de beurs

Dat is een aanzienlijk verschil met de Dow Jones index van de grote Amerikaanse banken die sinds 1 januari 2018 « slechts » 7% moest prijsgeven. Vanwaar deze aanhoudende onpopulariteit van de bankaandelen van de eurozone?

De eerste reden hiervoor is de lage rente. De beslissing van de Europese Centrale Bank (ECB) om de rente laag te houden tot in september 2019 heeft niet in het voordeel gespeeld van de financiële sector.

De lage rente is een soort van traagwerkend gif voor de sector, omdat ze op de intermediatiemarges weegt. En dit traagwerkende gif komt op een moment dat de banken het hoofd moeten bieden aan aanvallen van de GAFA (Google, Apple, Amazon, Facebook), aan kostenverminderingen (sluiting van agentschappen) en dat ze massaal moeten investeren in de digitale revolutie, zonder de cyberveiligheid te vergeten.

De eventuele achterdeur die de bankaandelen opnieuw op een goed blaadje zou kunnen brengen, is een consolidatiegolf in de sector. Maar ook al doen geruchten over mogelijke fusies de ronde, de markt van de fusies & acquisities ligt momenteel stil in de banksector.