De 3 P’s van de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank

Het is eveneens een overwinning voor Wall Street, die niet begreep waarom de Fed zich haastte om haar rente zo snel te verhogen.

De boodschap van Powell aan de markten kan worden samengevat in drie woorden: Patience, Prudence en Pragmatism.

Kortom, de Fed stopt momenteel haar renteverhogingsbeleid dat in 2015 werd ingezet. De beleggers over de hele wereld waren opgelucht om te vernemen dat het risico van een te snelle rentestijging niet meer aan de orde is. Op zijn minst tot in maart 2019, want dan vindt de volgende vergadering van de Fed plaats.

Deze oppepper liet de beursindexen toe om januari in het groen af te sluiten.

Maar opgelet, voorzichtigheid is geboden. Want hoewel de aandelen een sterk herstel registreerden ten opzichte van de verkoopbeweging van december 2018, blijven de geldstromen nog altijd negatief.

De optimisten zullen opmerken dat de stromen over het algemeen achterlopen op de indexen, maar de meeste beleggers blijven voorzichtig. De beheerders gaan trouwens voor obligaties en cash in afwachting van meer duidelijkheid.

Van de eerste 210 beursgenoteerde bedrijven die hun resultaten al gepubliceerd hebben, overtrof 71% de verwachtingen, maar we zien een vertraging van de winstgroei. Voorzichtigheid is dus aan de orde.