De Chinese spaarder slachtoffer van zijn eigen regering

In China noemt men openlijk het geval van deze « zombiebedrijven » die enkel overleven dankzij de goede wil van de Staat. Dit geldt met name voor de grote bedrijven die actief zijn in sectoren met een overcapaciteit (staal, steenkool). Volgens de bank Natixis is 15% van deze « zombiebedrijven » niet in staat om de rentelast van hun schuld te betalen. Ze failliet laten gaan is echter onmogelijk, want dat zou betekenen dat miljoenen arbeiders werkloos worden, met sociale onrust tot gevolg.
De Chinese communistische partij zal in 2021 haar 100-jarig bestaan vieren en volgens specialisten is er geen sprake van dat dit groot feest wordt verstoord door sociale spanningen. Eén van de manieren om deze problemen te verdoezelen bestaat erin om deze schuld binnen het systeem te recycleren, meer bepaald door ze te verpakken in financiële producten die door de lokale verzekeringsmaatschappijen worden aangeboden.
Dit is een weinig fatsoenlijke methode wanneer men weet dat de Chinese spaarder geen andere keuze heeft dan zijn spaargeld in lokale verzekeringsproducten te beleggen, bij afwezigheid van verzorgingsstaat.