State of the Art zonne energie

Little girl playing with Little Sun Original in Ethiopia 
© Merklit Mersha

Little Sun

Nogal wat hedendaagse kunstenaars stellen milieu- en maatschappelijke kwesties centraal in hun werk. Zo ook de Deens-IJslandse Olafur Eliasson. In 2012 richtte hij in Berlijn, samen met ingenieur Frederik Ottesen, de sociale onderneming Little Sun op en vervolgens de Stichting met dezelfde naam. Dit wereldwijde project stelt zich als doel om zoveel mogelijk mensen uit gemeenschappen zonder elektriciteitsnetwerk toegang te geven tot schone, goedkope en duurzame energie. Concreet werden al drie voorwerpen op zonne-energie ontworpen: een kleine lamp, een tafellamp en een telefoonlader. Verschillende andere projecten zitten intussen in de pijplijn. In juni ontving Little Sun, als maatschappelijk bedrijf met een impact op de wereldvrede, de prestigieuze Billion Acts Hero Award voor zijn engagement.

Een lumineus idee

De kleine zonnelamp werd in 2012 voorgesteld in het Tate Modern in Londen en ontstond oorspronkelijk als een project voor Ethiopië. Het ontwerp van Eliasson is rechtstreeks geïnspireerd op de Meskel-bloem, een soort gele margriet die voorkomt in de streek rond Addis Abeba en die er als symbool wordt gezien voor licht, wederopstanding en schoonheid. De zonne-energie biedt schoolkinderen de mogelijkheid om ’s avonds te studeren en gezinnen om na het werk andere activiteiten te hebben. Ze zorgt voor een rijker sociaal leven, waarbij bijvoorbeeld winkels langer kunnen openblijven, met een brede impact op opleiding, sociaal weefsel, veiligheid, armoede en milieu. Maar daar stopt het niet. In de wetenschap dat het inademen van de dampen van een petroleumlamp net zo schadelijk is als het roken van 44 sigaretten, heeft het project ook ontegensprekelijk een positieve invloed op de gezondheid.

 

Individuele actie, globale impact

Voor elke ‘Little Sun’ die verkocht wordt in een gebied met elektriciteitsvoorzieningen, wordt één zonnezaklamp tegen een betaalbare prijs aangeboden aan iemand die geen toegang heeft tot elektriciteit. Op deze manier heeft elke individuele actie een globaal positief resultaat. Het gaat hier om een echte sociale business met een verantwoordelijke en duurzame distributieketen, die ten goede komt aan de betrokken gemeenschappen. Ter plaatse verschaft Little Sun werk en winst. Bovendien kunnen de kleine ondernemers die de zonnelamp willen verdelen, rekenen op bijstand, advies en een opleiding. Daarnaast wordt voor de kinderen een sensibiliserend en informatief programma rond zonne-energie georganiseerd.

Ikea en Little Sun: een samenwerking waarbij iedereen wint

Om de doelstellingen van de VN te verwezenlijken is voorlichting van essentieel belang. Vanuit dit oogpunt zijn Ikea en Little Sun zopas een samenwerking aangegaan om een reeks voorwerpen te ontwerpen om de klanten van de Zweedse gigant warm te maken voor een meer verantwoorde, duurzame en onafhankelijke manier van leven. Ze zullen daartoe samenwerken in onderzoeksdomeinen zoals energie, water en communicatie.