De « walking meeting », <br> een nieuwe gespreksdynamiek

De « walking meeting »,
een nieuwe gespreksdynamiek

In bepaalde situaties zijn wandelvergaderingen in open lucht heel doeltreffend.
Candice Schoemans, lid van het Country Management Committee van Puilaetco, geeft toelichting.

Candice, jij bent een grote fan van "wandelvergaderingen". Wat zijn de voordelen van deze manier van vergaderen?
Candice Schoemans: "Eerst en vooral is het een geweldige manier om wat frisse lucht te krijgen gedurende de dag. Je ademt frisse lucht in, je beweegt, je krijgt andere inzichten. De voordelen zijn niet alleen fysiek. Op een heel natuurlijke manier creëert beweging een nieuwe dynamiek in gesprekken. We lopen naast elkaar, in tegenstelling tot een vergadering waar iedereen tegenover elkaar zit, wat soms een omgeving kan creëren die confrontaties in de hand werkt. Ik heb ook gemerkt dat rondlopen tijdens vergaderingen de stiltes minder ongemakkelijk maakt. Iedereen neemt de tijd om na te denken".

Werken vergaderingen in open lucht in alle gevallen?
Candice Schoemans: "Nee, de ervaring heeft mij geleerd welke situaties en profielen zich daar het best toe lenen. Een wandeling is perfect voor de debriefing van een project, om een conflictsituatie op te lossen, een strategische discussie voor te bereiden, nieuwe collega's te leren kennen of een exitgesprek voor te bereiden. Aan de andere kant is ze veel minder geschikt voor een teamvergadering waar iedereen notities moet maken of een to-do lijst moet doornemen. Bovendien waardeert niet iedereen deze aanpak. Als manager moet ik kunnen luisteren. Als het niet werkt, heeft het geen zin om het te forceren. Wat ik merk, is dat mensen die zich minder prettig voelen bij een vergadering in open lucht, spontaan een alternatieve oplossing voorstellen: lunch, koffie, enz.

Puilaetco heeft net haar intrek genomen in haar nieuwe hoofdkantoor in La Royale Belge. Het park rond het gebouw is bijna een natuurlijke uitnodiging om van de buitenlucht te genieten, niet?
Candice Schoemans: "Precies. Eropuit trekken betekent ook onze werkomgeving vieren. Niet iedereen heeft het geluk om vijvers of een bos vlak naast zijn kantoor te hebben.

Ziet u een verrijkende carrière ook helemaal zitten?

Solliciteer bij Puilaetco: bekijk onze vacatures