De S&P 500 in het rood

De positieve effecten van de door Donald Trump ingevoerde belastingverlaging zijn uitgewist. Maar het is nauwelijks beter buiten de Verenigde Staten: de FTSE All World Index, de index van de aandelen wereldwijd, registreert een daling van 7% voor 2018.

Deze algemene daling van de markten wordt niet gevoed door nieuwe informatie. De gebruikelijke verklaringen (handelsoorlog, Brexit, spanningen met Italië, vertraging van de wereldgroei, rentestijging in de Verenigde Staten) zijn niet nieuw en er zijn geen zware teleurstellingen op statistisch vlak.

Waarom dan deze « bear market »? Het lijkt alsof het klimaat en het algemeen sentiment ongunstiger zijn voor de aandelen: te veel onzekerheden en vooral het einde van een cyclus zonder alternatieven voor de aandelen. Tot in 2018, met een kunstmatig vastgelegde rente rond 0%, was de beurs de enige manier om zijn beleggingen te optimaliseren. Maar met een rente die vandaag boven 3% ligt (in de Verenigde Staten), vormt 2018 een keerpunt.

Daarbij komt dat de stijgingen van de laatste jaren voornamelijk werden gestuwd door de technologiewaarden. Welnu, hun daling zorgt automatisch voor een val van de indexen, want deze groepen leiden de dans zowel in opwaartse als in neerwaartse zin.

Jim Cramer, Amerikaanse televisiepersoonlijkheid, vroegere hedgefondsenbeheerder en succesauteur, merkte op dat één van de sleutels tot de heropleving van de hightechwaarden Apple is. Momenteel heeft het bedrijf wat van zijn glans verloren. Nadat het in enkele weken tijd meer dan 200 miljard op de beurs verloor, is zijn huidige waardering aanzienlijk onder de beruchte kaap van de 1000 miljard dollar aan beurskapitalisatie terechtgekomen.