De terugkeer van de negatieve rente

Tijdens het wereldwijde economische herstel dacht men dat dit verschijnsel tot het verleden behoorde. Verkeerd gedacht. Met een wereldeconomie die vertraagt, een nog altijd aarzelende inflatie en centrale banken die terughoudender worden om hun richtrente te verhogen, doet de negatieve rente haar herintrede.

Anders gezegd, men moet vandaag betalen om zijn geld veilig te stellen. Het volstaat om te kijken naar de staatsleningen op 2 jaar van de meeste Europese landen en naar die van Japan om vast te stellen dat de rente… negatief is.

Het aantal leningen met een negatieve rente is sinds oktober 2018 zelfs gestegen met 21%. Voor de commentatoren is deze terugkeer van de negatieve rente geen goed teken. Het zou kunnen betekenen dat de beleggers niet geloven in een toename van de groei of van de inflatie.

Maar het kan ook positief worden geïnterpreteerd, namelijk dat de centrale banken hun rente niet verder gaan verhogen, wat positief is voor de beurs, i.e. het enige plausibele alternatief wanneer risicoloos rendement ver te zoeken is.