Het pessimisme van de Amerikaanse beleggers wordt beïnvloed door de Griekse historicus Thucydides (IVde eeuw voor Christus)

De reden hiervoor? De Amerikaanse historicus Graham Allison van de universiteit van Harvard heeft aangetoond dat oorlogen zich over de voorbije 500 jaar hebben voorgedaan wanneer een land de heersende macht wil worden. Historisch gezien, heeft een opkomende macht over de voorbije 5 eeuwen de heersende macht tot 16 maal toe betwist. In 12 gevallen is dit spijtig genoeg uitgemond in een oorlog.

Kortom, China betwist vandaag de Amerikaanse suprematie, zoals Duitsland en Japan vroeger de suprematie hebben betwist van een afgezwakt Brits Rijk na de Eerste Wereldoorlog. Deze visie is niet nieuw. Ze is ontleend aan de historicus Thucydides. Deze Griekse historicus uit de IVde eeuw voor Christus had een beroemd gezegde: « De groeiende macht van Athene en de angst die dat Sparta inboezemde, maakten een oorlog onvermijdelijk ».

Amerikaanse politicologen, onder wie Graham Allison, hebben dit gezegde overgenomen en praten zelfs over de « val van Thucydides » of hoe een heersende macht (VSA) die haar hegemonie aan het wankelen gebracht ziet door een opkomende macht (China), vaak ertoe komt om haar de oorlog te verklaren. Om die reden blijven sommige beleggers, zoals Ray Dalio, pessimistisch over de ontknoping van deze handelsoorlog.