Glijdt de wereld af naar een periode van handelsoorlog?

Dit verklaart waarom er tarieven worden geheven op Chinese wasmachines en zonnepanelen en waarom er een additionele heffing komt op ingevoerd staal en aluminium. De dreiging van dergelijke tarieven wordt aangewend om, in eerste instantie, de handelspartners binnen de NAFTA in een nieuw en voordeliger pact voor de VS te dwingen, alsook om de andere handelspartners aan te sporen om hun handelsoverschot met de VS af te bouwen.

Dergelijke ‘bullebakdiplomatie’ lokt echter felle tegenreacties uit, zowel in Europa als in China. Tegenmaatregelen zouden het begin van een echte handelsoorlog kunnen betekenen en daar wint natuurlijk niemand bij. En ondanks dat de markten voorlopig niet van een dergelijk scenario uitgaan, verhoogt dat wel het risico.

Ondertussen blijft de wereldgroei op een hoog peil, met vooral zeer sterke cijfers in de VS en ietwat minder sterke cijfers in Europa, wat zou betekenen dat we over de piek zijn. Dit impliceert geenszins een sterke daling van de groei, maar enkel het terugschakelen naar een iets lagere versnelling.

Tegelijkertijd blijft de inflatie uit in Europa, waardoor de Europese Centrale Bank het zeer rustig aan kan doen met betrekking tot het normaliseren van de monetaire politiek.

Dat zou anders kunnen lopen in de VS, waar de arbeidsmarkt sterk blijft en de importprijzen stijgen omwille van de zwakkere dollar. De markten gaan er nog steeds van uit dat de Federal Reserve de rente tot 3 keer met een kwart procent zal optrekken, maar het kan ook meer zijn. De fiscale boost in het licht van de belastinghervorming is als olie op het vuur en dus is het niet denkbeeldig dat de centrale bank een tandje moet bijsteken als tegengewicht.

In het licht van al deze gegevens hebben de aandelenmarkten het voorlopig niet gemakkelijk om de top van eind januari te overstijgen. Een deel van de correctie is goedgemaakt, maar de meeste beurzen, met uitzondering van de technologiewaarden, zitten nog onder dat hoogtepunt voor 2018. Het aantal winnende aandelen op de beurs neemt echter af tegenover het totale aantal beursgenoteerde waarden… niet echt een teken van vertrouwen dus.