De wereld volgens Donald Trump

Daarvan hebben ondertussen landen zoals Turkije, China, Iran en Rusland mogen proeven. De gevolgen echter zijn geen fictie, maar zeer tastbaar. De druk op de munten van de desbetreffende landen wordt verder opgevoerd en kan leiden tot een crisis. Turkije is daar het meest recente voorbeeld van. Het moet echter worden gezegd dat naast de Amerikaanse president, de Turkse president een even groot aandeel had in de twist tussen beide landen. 
Maar de VS zelf worden tot op heden weinig getroffen door de toegenomen geopolitieke spanningen. De reden daarvoor is het feit dat de Amerikaanse economie vandaag op volle toeren draait en tegelijkertijd een meer gesloten economie is. Dit laatste betekent dat ze minder afhankelijk is van buitenlandse handel. Voor de EU is dat bijvoorbeeld niet zo.
Doordat de economie in de VS zo sterk loopt, staan er nog een aantal rentestijgingen op de agenda bij de Federal Reserve. Dit en de geopolitieke spanningen hebben een toeloop op de dollar veroorzaakt. De dollar is de laatste maanden de uitverkoren schuilplaats voor de investeerders gebleken. Maar een aantrekkende dollar is meestal geen goede zaak voor de ontluikende markten. De lokale munt komt dan onder druk met als gevolg dat de internationale investeerders vluchten, waardoor er kapitaal wegvloeit uit het land. Als dat gepaard gaat met zwakke fundamentele kenmerken zoals een begrotingstekort of een tekort op de lopende rekening en een hoge inflatie, dan kan dit een bredere vertrouwenscrisis veroorzaken. Dat is precies wat er met Turkije gebeurd is.
Maar terwijl de Amerikaanse markten meer afgeschermd zijn in vergelijking met de andere, daalt het aantal aandelen in de VS dat de aandelenmarkten hoger stuwt. Er zijn zelfs voor het eerst een aantal breuklijnen waar te nemen in de gekende FAANG-aandelen. Inderdaad, de resultaten van Netflix en Facebook bleven ondermaats met een fikse uitschuiver op de koers als gevolg. Zijn deze aandelen dan toch niet ongenaakbaar?
De lucht wordt dus ijler voor de beurzen, maar dat is niet noodzakelijk een reden om kortelings een grote correctie te verwachten. De beleggers blijken niet euforisch te zijn op de beurzen en tegelijkertijd kopen de Amerikaanse bedrijven nog steeds voor monsterbedragen eigen aandelen in. Aan deze historisch lange beursrally en zeer lange groeicyclus zal echter ook een einde komen. We blijven dus best neutraal op de beurzen en houden het hoofd koel.