Betere voorwaarden voor de kopers, inclusief de buitenlandse, betekent hetzij hogere aangeboden rendementen, hetzij een goedkopere dollar, of zelfs beiden. Maar net nu is de correlatie tussen hogere obligatierendementen en een sterkere dollar terug van weggeweest. Dat is op zich geen goed nieuws voor de handelsbalans van de VS en dus een probleem voor president Trump, die lagere handelstekorten met zijn handelspartners ambieert.
Maar er dreigen nog andere gevaren ingevolge de toenemende schuldenlast. Hogere rendementen betekenen dat de schuld gewoon meer kost, voor de staat en voor de privésector. Ondertussen is de bedrijfsschuld aangedikt tot ongeveer 42% van het bnp, een hoog percentage. De herfinanciering van de schuld riskeert dus ergens in de toekomst problematisch te worden voor de zwakkere bedrijven. Tegelijkertijd doet zich mogelijk nog een ander fenomeen voor - één dat we goed kennen in België -, namelijk het door de staat wegdrukken van andere spelers met financieringsbehoeften, meer bepaald ondernemingen die nieuwe obligaties willen uitgeven of via een kapitaalverhoging aandelen willen uitgeven. Als vadertje staat alle middelen naar zich toetrekt, blijft er natuurlijk weinig tot niets over voor de rest en dat betekent slecht nieuws voor alle spelers die diep in de schulden zitten en zich wensen te herfinancieren.
Hogere rendementen betekenen dat de schuld gewoon meer kost, voor de staat en voor de privésector.
Nu de economie nog goed draait, lijken weinigen zich daarover te bekommeren. Van zodra de economische groei vertraagt, ligt dat helemaal anders. Men weze gewaarschuwd.
Ontdek de video van het interview van Kanaal Z met onze Chief Strategist, Frank Vranken, naar aanleiding van het dubbele Amerikaanse tekort.
Source: Kanaal Z