De dollar stijgt en de opkomende landen zijn de dupe

De verklaringen voor deze verandering van richting zijn talrijk: de sterke Amerikaanse economische groei, de dalende werkloosheid, de spanning rond het kernakkoord met Iran en de geprogrammeerde renteverhoging van de FED (Amerikaanse centrale bank).

Sommige opkomende landen hebben reeds te lijden onder deze stijging van de dollar. Talrijke munten van de opkomende landen registreerden een terugval, hun beursindexen tuimelden omlaag, zonder de impact op het rendement van hun obligaties te vergeten. Zo heeft Argentinië zijn rente in één week tijd 3 keer moeten verhogen tot 40% om de bruuske devaluatie van de peso te stoppen.

De obligatiemarkt staat onder druk: de honderdjarige obligatie die met veel publiciteit door de plaatselijke regering uitgegeven werd, verloor 7% in twee weken tijd. Dergelijke onrust doet vragen rijzen: als de stijging van het groene biljet duurzaam blijkt, zou ze de portefeuillespreiding van de fondsenbeheerders kunnen beïnvloeden. Maar het is nog te vroeg om te weten of het om een duurzame tendens gaat.