De terugval van de GAFA in twee golven

  • De eerste golf werd veroorzaakt door de sectorrotatie in oktober laatstleden. De cyclische waarden moesten toen plaats ruimen voor de defensieve waarden, en dit omwille van de geopolitieke spanningen.
  • De tweede golf in november werd opgewekt door de neerwaartse herziening van de groeivooruitzichten van verschillende topaandelen (Apple, Netflix, Amazon, enz.) van Wall Street.

Sindsdien is de vraag die op ieders lippen ligt: zal de correctie van de technologiewaarden voortduren? Het is moeilijk om een afdoend antwoord hierop te geven zolang deze sector geplaagd wordt door onzekerheden.

Sommigen denken dat Apple de echte aanzet zal zijn tot een globale heropleving. Zolang het bedrijf twijfels doet rijzen over de duurzaamheid van zijn businessmodel, zullen de andere technologiewaarden eveneens onder druk blijven.

Anderen menen dat de Chinees-Amerikaanse top van vrijdag 30 november de sleutel tot het herstel zal vormen. De reden hiervoor? Als de onderhandelingen zouden uitmonden in een tempering van de handelsoorlog, dan zouden de technologiewaarden de eersten zijn die hiervan profiteren.

Maar de voorspellers hebben geleerd dat men met Donald Trump geen overhaaste conclusies mag trekken. Het is moeilijk om een onderscheid te maken tussen zijn blufpoker, woedeaanvallen en communicatieoperaties. Het is dus raadzaam om een voorzichtige en afwachtende houding aan te nemen.