De blues van Apple

In de eerste plaats, omdat Apple zijn voorspellingen voor het huidige kwartaal neerwaarts herzien heft. Ten tweede, omdat zijn directie eveneens aangekondigd heeft dat ze het verkochte aantal iPhones niet meer aan de markt zal communiceren. De markt wordt niet graag in het ongewisse gelaten en heeft het aandeel bestraft.

Ten derde, omdat Lumentum, één van zijn leveranciers, zijn financiële voorspellingen eveneens neerwaarts herzien heeft, omdat een belangrijke klant gevraagd heeft om zijn leveringen aanzienlijk te verminderen. Hoewel het management van Lumentum de klant niet bij naam genoemd heeft, heeft de markt dadelijk begrepen dat het om Apple ging en heeft ze haar conclusies getrokken.

Zoals Frank Vranken, Chief Strategist van Puilaetco Dewaay Private Bankers, opmerkt:

Wanneer we naar de aandelenkoersen van de leveranciers van Apple kijken, kunnen we van een bloedbad spreken. Hon Hai Precision, de belangrijkste assembleerder van IPhones die in Taiwan gevestigd is, zag zijn koers dalen tot zijn laagste niveau van de voorbije 5 jaar ».

Onze huisspecialist vraagt zich af:

Zijn de higtechaandelen momenteel uit de mode? Men zou het kunnen denken. De aandelen die momenteel het best presteren, zijn aandelen zoals Procter & Gamble of McDonalds. Wanneer de markt de voorkeur geeft aan tandpasta en hamburgers boven iPhoneverkopers, wil dit zeggen dat de beleggers een defensieve houding aangenomen hebben ».