2019 volgens Pimco

Om de uitdagingen van de komende maanden te duiden, riep Pimco de hulp in van verschillende internationaal gerenommeerde experts zoals Ben Bernanke, de vroegere voorzitter van de Fed (Amerikaanse Centrale Bank) en Richard Thaler, winnaar van de Nobelprijs voor economie in 2017. Het resultaat? De aanbevelingen van deze experts sluiten aan bij wat er links en rechts al te lezen viel.

De wereldwijde groei zal zich handhaven, al is het in vertragingsmodus. De ondersteuning door de centrale banken vermindert en politieke risico’s vormen donkere wolken. De waarschijnlijkheid van een recessie binnen een horizon van 12 maanden is volgens de berekeningen van Pimco met 30% gestegen. En de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China blijft een bron van volatiliteit.

In deze onzekere context onderscheidt Pimco zich van andere beheerders die het accent leggen op niet-liquide activa (vastgoed, private equity, …) om rendement te zoeken. De beheerders van Pimco concentreren zich daarentegen op liquide activa (aandelen, obligaties). Zo kunnen ze reageren op “specifieke opportuniteiten of een vergroting van de renteverschillen of een stijging van de volatiliteit”.