De burgerlijke maatschap en het nieuwe ondernemingsrecht

Algemeen gesteld worden alle ondernemingen (dus ook de burgerlijke maatschap) onderworpen aan twee basisverplichtingen, met name:

De principiële verplichte inschrijving in de Kruispuntbank voor Ondernemingen

De Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) is een databank van de FOD Economie waarin alle basisgegevens van ondernemingen verzameld zijn. Momenteel is inschrijving in de KBO enkel verplicht voor vennootschappen met rechtspersoonlijkheid.

Voor vennootschappen zonder rechtspersoonlijkheid dienen de specifieke regels met betrekking tot de inschrijvingsverplichting in de KBO nog bepaald te worden bij Koninklijk Besluit.

De verplichte registratie van burgerlijke maatschappen in de KBO geldt vanaf 1 november 2018. Bestaande burgerlijke maatschappen krijgen echter de tijd om dit te doen tot 30 april 2019.

De onderwerping aan de boekhoudwetgeving

Vanaf 1 november 2018 zullen burgerlijke maatschappen in principe onderworpen zijn aan de boekhoudwetgeving. Bestaande maatschappen zouden echter voor het eerst een boekhouding moeten voeren vanaf het eerste volledige boekjaar dat aanvangt na 30 april 2019.

Indien de jaaromzet van de burgerlijke maatschap echter minder bedraagt dan 500 000 Euro dient zij in  principe een vereenvoudigde boekhouding (aankoop- en verkoopboek; financieel dagboek en inventarisboek) te voeren.  Bovendien is de verplichting om de boekhouding gedurende 7 jaar bij te houden wellicht ook van toepassing op de burgerlijke maatschappen. Zij zouden echter geen  jaarrekening moeten neerleggen.

Praktische gevolgen

Vanaf 1 november 2018 zullen nieuw op te richten burgerlijke maatschappen rekening dienen te houden met de gewijzigde regels. Voor op 1 november 2018 bestaande burgerlijke maatschappen geldt nog een extra termijn van zes maanden om zich te conformeren aan deze nieuwe bepalingen.

Desgevallend zal een Koninklijk Besluit nog het een en ander verduidelijken.

De aangekondigde wijzigingen van enerzijds het vennootschapsrecht en anderzijds de invoering van het UBO-register (waar voor de concrete uitvoering ook nog de nodige regels bij Koninklijk Besluit dienen te worden bepaald) zullen ongetwijfeld nog de nodige nuances aanbrengen. Wij volgen deze materie op de voet en zullen u berichten zodra terzake het een en ander duidelijk is.

Wenst u meer informatie hierover? Aarzel niet om dit met uw private banker te bespreken of contacteer ons.

Onze experts inzake vermogensplanning en –structurering zullen uw vragen met plezier beantwoorden.