Veiligheid: Een groeitendens op lange termijn?

Drie ontwikkelingspijlers: technologische innovatie, verstedelijking en regelgeving

Het thema kan in drie verschillende ontwikkelingspijlers worden onderverdeeld. De eerste is de technologische innovatie. Ze leidt tot nieuwe veiligheidsbehoeften, aangezien steeds meer apparaten met elkaar verbonden zijn, wat dreigingen met betrekking tot de uitgewisselde gegevens doet ontstaan. De tweede pijler is de verstedelijking, voornamelijk in de opkomende landen, maar eveneens in de ontwikkelde regio’s. Concreet verwachten wij dat tegen 2050 twee derde van de wereldbevolking in de stad zal wonen. In deze context zullen de sociale verschillen de nadruk leggen op de behoeften inzake de organisatie van de stadscentra teneinde de veiligheid van eenieder op openbare plaatsen, zoals luchthavens of het openbaar vervoer, te verzekeren. De regelgeving vormt de derde pijler. Ze neemt steeds toe en legt veiligheidsrichtlijnen op, meer bepaald via test-, inspectie- en certificatieprocedures. We stellen vast dat de diversiteit van de bedrijven die in het domein van de veiligheid actief zijn, indrukwekkend is. Hun beurskapitalisatie kan aanzienlijk zijn of daarentegen worden beperkt door cyclische en defensieve activiteiten. Bovendien behoren deze bedrijven tot verschillende activiteitssectoren.

In werkelijkheid is de veiligheidsindustrie de voorbije tien jaar twee maal sneller gegroeid dan de wereldeconomie. Dankzij de uitgebreide herstructureringen tijdens de laatste grote crisis en een betere kostenbeheersing zouden heel wat bedrijven die in deze sector actief zijn, in staat moeten zijn om hun marges te verhogen. Bovendien profiteert het thema ten volle van recurrente fusies en acquisities, wat eveneens waarde voor de investeerders creëert.

Conclusie

De significante ontwikkeling van de veiligheid en de diversiteit van de bedrijven die actief zijn in dit domein, dat veel ruimer is dan men a priori had kunnen verwachten, bieden heel wat opportuniteiten om waarde in uw portefeuille te creëren, rekening houdend met uw beleggingsprofiel. Aarzel dus niet om uw private banker te contacteren om te bespreken hoe u van deze groeitendens op lange termijn kunt profiteren.