De wereldgroei komt op een rustpunt

Dit cijfer is op zich niet slecht, vooral tien jaar na de val van Lehman Brothers, maar het zorgt voor ongerustheid over de kwetsbaarheid van de groei. De gevaren waarop maandenlang gewezen werd (protectionisme, muntoorlog, geopolitieke chaos), zijn spijtig genoeg werkelijkheid geworden.
Dit geldt in het bijzonder voor de handel, merkt Laurence Boone, Chief Economist van de OESO, op. Ze neemt het voorbeeld van de wasmachines die geviseerd werden door de eerste taksen die de Verenigde Staten hebben opgelegd. Tussen maart en juli van dit jaar is de prijs ervan met 20% gestegen voor de Amerikaanse consument. Voor mensen met een bescheiden inkomen is een dergelijke stijging moeilijk te verteren. Dit is uiteraard maar een voorbeeld en het weegt niet zwaar in het bbp, legt Laurence Boone uit.
Anderzijds, als de spanningen voortduren, zal het vertrouwen van de gezinnen worden aangetast omwille van de daling van hun koopkracht. De kwestie van het protectionisme en van de gevolgen ervan is dus cruciaal, want ze heeft een impact op het vertrouwen van de gezinnen en… van de bedrijven!

In het licht van de onzekerheid houden de bedrijfsleiders de voet op de rem. Hoe kan men weten waar men zijn productieketen moet vestigen wanneer de onzekerheid zo groot is? Anders gezegd, als de spanningen tussen de Verenigde Staten en China blijven voortduren, zouden de investeringen op wereldvlak kunnen slabakken. Dit zal een impact hebben op de werkgelegenheid, want uitgestelde investeringen komen neer op banen die verloren gaan.