De beurs juicht het idee van een bankconsolidatie in Europa toe

Iets later werd de informatie bevestigd door de Duitse regering. De beurs applaudisseerde en het aandeel Deutsche Bank registreerde op maandag 11 maart een stijging van 5%, terwijl het aandeel Commerzbank 6,60% hoger ging.

Het was tijd voor een trendommekeer, want Deutsche Bank kende in 2018 een terugval van meer dan 40% en Commerzbank maakt zelfs geen deel meer uit van de DAX, de sterindex van de beurs van Frankfurt.

Het is afwachten of de interesse van de beleggers voor deze mogelijke bankfusie zal blijven duren. Sommigen twijfelen en menen dat twee « zieke » banken uiteindelijk een grote « zieke » bank zullen vormen. Anderen zijn positiever en denken dat de regering aan de touwtjes trekt. Berlijn wil dat Duitsland beschikt over een bankreus die in staat is om de Duitse exportbedrijven te begeleiden. Anderzijds bestond het risico dat Commerzbank in buitenlandse handen zou vallen.

Ondertussen hopen sommigen dat deze onderhandelingen het begin zijn van een bankconsolidatie in Europa, want de bankfusies zitten vandaag op een dood spoor. Vorig jaar bereikten ze hun laagste niveau sinds… 1999.