De Chinese beurs verliest een kwart van zijn waarde

De Chinese beurs beleeft moeilijke momenten omwille van de hogere douanetarieven die Donald Trump Chinese producten heeft opgelegd. De handelsoorlog komt ook nog eens op het slechtst mogelijke moment: net nu de lokale economie naar adem hapt. Het samenvallen van deze twee elementen weegt dan ook zwaar op de Chinese Beurs.

Maar nog een andere factor draagt bij tot dit slechte resultaat: de Chinese technologieaandelen, die de lokale Beurs omhoogstuwden (met name in 2017) staan vandaag onder druk. Erger nog: deze Chinese technologieaandelen versnellen de daling van de CSI 300 index. Beleggers wantrouwen deze omdat ze weten dat ze bij voorkeur geviseerd worden door de protectionistische maatregelen van de Amerikaanse regering.

Blijft nog de vraag of deze daling zal aanhouden. Zoals steeds is voorzichtigheid geboden bij dergelijke voorspellingen. Sommigen menen dat de Chinese autoriteiten zullen tussenkomen om de markten te stabiliseren. Anderen stellen dan weer vast dat de Chinese markt dan wel vertraagt maar ondanks alles niet ingestort is. En nog anderen denken dat China nu minder afhankelijk is van grondstoffen en zijn industrie en dat de quoteringen opnieuw aantrekkelijk geworden zijn. Kortom, zoals steeds is het best om hierover het van uw private banker te vragen.