De daling van de olieprijs, bondgenoot van de beurs?

Voor de Brentolie, die sinds 3 oktober al 30% van zijn waarde verloor, moet met andere woorden de komende maanden geen betekenisvolle prijsstijging worden verwacht.

Goed nieuws voor de aandelenmarkten, want deze koersdruk op het zwarte goud draagt bij tot een vertraging van de inflatie. De Europeanen zullen dus aan koopkracht winnen, wat de consumptie kan ondersteunen.

Maar de winst aan koopkracht zal vooral te merken zijn in de Verenigde Staten, waar de taksen op brandstof lager zijn. Kortom, elke daling van de olieprijs laat zich snel voelen aan de pomp.

Een ander gunstig element voor de aandelenmarkten: de FED (Amerikaanse Centrale Bank) heeft al laten weten hiermee rekening te zullen houden. Dat zou een pauze kunnen betekenen in haar beleid van renteverhogingen.

Betekent dit dat de prijs van het zwarte goud stabiel zal blijven? Ongetwijfeld niet, het ziet ernaar uit dat deze zal schommelen rond 70 dollar. Want de wereldvraag naar energie lijkt niet meteen te gaan stijgen en het olie-aanbod blijft zeer groot.