KANAL-Centre Pompidou: culturele dynamiek voor Brussel

Een ambitieus project voor de hoofdstad van Europa

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest richtte de Stichting KANAL op met als missie om de voormalige Citroën-garage aan het IJzerplein te transformeren tot een belangrijke culturele pool en de uitstraling van Brussel als Europese hoofdstad te ondersteunen. Ze zal moderne en hedendaagse kunst, architectuur en podiumkunsten promoten. Daarbij besteedt de Stichting bijzondere aandacht aan projecten die hedendaagse kunst toegankelijk maken voor het grote publiek. Elk jaar zal de collectie van het toekomstige museum worden uitgebreid met werken die Brusselse kunstenaars in opdracht zullen maken. Voor 2018 werden al negen kunstenaars geselecteerd. Hun kunstwerken staan zij aan zij met stukken uit de collectie van het Centre Pompidou.

De Stichting KANAL wil hedendaagse kunst toegankelijk maken voor het grote publiek.

Op maat van de locatie en in dialoog met haar geschiedenis

Het Centre Pompidou, waarmee de Stichting KANAL een partnerschap voor 10 jaar afsloot, is verantwoordelijk voor de artistieke programmatie onder het commissariaat-generaal van zijn directeur Bernard Blistène. De tentoongestelde werken weerspiegelen de identiteit van de locatie, waarvan de oorspronkelijke staat de komende 13 maanden bewaard blijft (de werken voor het toekomstige museum beginnen in juni 2019). Zo vallen er in de carrosseriewerkplaats nu sculpturen te ontdekken op basis van plaatwerk, van de jaren 1950 tot nu. In de voormalige vestiaires wordt de film ‘Le Lion, sa cage et ses ailes’ (1975-76) van Armand Gatti vertoond: een heel toepasselijk decor voor een film waarin de arbeiders van de Peugeot-fabrieken het over hun dagelijkse leefomstandigheden hebben. ‘Maison tropicale’ (1953) van Jean Prouvé gaat een dialoog aan met de structuur van het atelier. Andere kunstwerken in de kantoren en de showroom weerspiegelen het administratieve en commerciële kader. Nog andere werken stellen dan weer de koloniale geschiedenis en de migratiestromen in vraag. Het participatieve en ludieke project uit 2011 ‘L’Usine de Films Amateurs’ van de Franse regisseur Michel Gondry nodigt de bezoeker uit om een eigen film te maken, van script tot montage. Speciaal voor de gelegenheid werd hiervoor een filmstudio gereconstrueerd. Een levensechte initiatie in de 7de kunst op 3 uur tijd, met een heuse dvd als tastbaar resultaat!

Geen eilandje op zichzelf

De site zal het ritme van de Brusselse culturele kalender volgen en evenementen verwelkomen van partners als Bozar, Flagey, Charleroi Danse, Kunstenfestivaldesarts, Festival Performatik, … De KANAL Street Food Market vormt de ideale ontmoetingsplaats voor een culinaire pauze. In de KANAL Store krijgen jonge ontwerpers de kans om hun creaties in reële omstandigheden te presenteren. Ze worden geselecteerd op basis van hun knowhow en de duurzaamheid van hun productie. Ze worden bovendien begeleid in hun ondernemingstraject.

Praktisch

KANAL – Centre Pompidou is alle dagen, behalve dinsdag, open vanaf 12.00u en volgt het ritme van de stad met nachtelijke sluitingstijden: openingstijden en prijzen. Met de eigen wagen komen wordt afgeraden: toegang. De programmatie evolueert constant en is hier online te ontdekken: programma.