Hoe hoog kan de rente oplopen in de VS?

De hogere inflatie in Amerika ingevolge de hogere olieprijs en de stijgende lonen ligt aan de oorsprong hiervan. Als gevolg daarvan stijgen ook de verwachtingen voor bijkomende rentestijgingen door de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve. Eerder dit jaar gingen de markten ervan uit dat we dit jaar in totaal 3 renteverhogingen zouden krijgen. Vandaag houden de markten in toenemende mate rekening met eventueel 4 verhogingen.

Daarnaast is er de niet-aflatende stroom van obligatieaanbestedingen waarbij de Amerikaanse schatkist de markt overspoelt met nieuw papier dat natuurijk moet worden opgenomen door de investeerders. En deze lijken een steeds hoger rendement te vragen voor deze nieuwe uitgifte.

Aan de basis van de toename ligt het dubbele deficit. Stijgende schulden betekenen dat de Verenigde Staten nood hebben aan extra financiering vanuit het buitenland. Om deze tekorten te financieren lijken ze trouwens bereid om een zwakkere USD te aanvaarden. Daar ligt precies de tegenstelling tussen een hogere rente en toch een zwakkere munt. Alhoewel, recentelijk lijken buitenlandse investeerders meer bereid te zijn om Amerikaans schuldpapier op te nemen. De vraag is hoeveel?

En zoals hierboven vermeld, was de maand april een zeer goede maand voor de olieprijs. Hij klom opnieuw boven de grens van 70 dollar voor een vat Brent-olie. 75 dollar per vat werd bereikt en sommigen kijken uit naar 80 dollar. De prijspolitiek van de OPEC en Rusland slaat alleszins sterk aan. De productiebeperking voor ‘s werelds grootste producenten, die erop gericht was om het overschot qua voorraden op de markt af te bouwen, bleek zeer efficiënt. De voorraden liepen terug tot nipt onder het historisch vijfjarig gemiddelde, het streefdoel van de OPEC. En terwijl de Amerikaanse schaalolieproducenten hun productie opschroeven, zorgen logistieke problemen zoals een tekort aan transportmogelijkheden en een gebrek aan pijpleidingsystemen, voor een geremde groei.

Als kers op de taart was er natuurlijk nog president Trump die erop los tweette, vooral over mogelijke handelssancties voor China, waarmee het een groot handelstekort heeft, of Rusland, dat sancties opgelegd kreeg.