Tot de schuld ons scheidt

Tot de schuld ons scheidt

Op basis van precedenten en onze eigen berekeningen gaan we ervan uit dat de centrale banken zullen reageren met een langdurig negatieve rente over de volledige rentecurve.

De vraag of deze benadering op middellange termijn tot consumentenprijsinflatie zal leiden, is niet te beantwoorden. Maar door de discontovoet voor risicovolle beleggingen te verlagen, zal hun huidige waarde waarschijnlijk toenemen. Daarom zal er waarschijnlijk sprake zijn van een stijging van de koersen.

EEN NORMALERE CYCLUS DAN U ZOU DENKEN

Onlangs hebben we onze Counterpoint 2020 halfjaarlijkse update gepubliceerd, terwijl er een wereldwijde gezondheidscrisis woedde en zich een ongekende economische krimp voltrok. De monetaire en fiscale beleidsreactie was even extreem. Ondanks de ongebruikelijke oorzaak (de pandemie), lijken deze gebeurtenissen veel meer het patroon van eerdere cycli te volgen dan men op het eerste gezicht zou denken. Een historische analyse van wat er tijdens eerdere recessies gebeurde, zou dus kunnen helpen verduidelijken wat er in de toekomst staat te gebeuren; en niet alleen de nabije toekomst, maar ook op de langere termijn.

Hoe normaal is deze cyclus?

Volgens ons redelijk normaal, en wel om drie redenen:

In de eerste plaats kwamen de omstandigheden van begin dit jaar in hoge mate overeen met de omstandigheden die voorafgingen aan eerdere recessies: lage werkloosheid, stijgende inflatie, hoge marktwaarderingen, lage volatiliteit, hoog consumentenvertrouwen en een omgekeerde rentecurve, om er slechts enkele te noemen. Uiteraard waren deze laat-cyclische kenmerken vooral van toepassing op de VS. In Europa was de inflatie lager en er was meer reservecapaciteit, wat eerder overeenkomt met een economie halverwege de conjunctuurcyclus.

In de tweede plaats was de wijze waarop de markt in maart ten opzichte van de nog steeds verslechterende economische cijfers uitbodemde ook gelijk aan eerdere recessies; dit is een weerspiegeling van de toekomstgerichtheid van de financiƫle markten, die over het algemeen anticiperen op de economische ontwikkelingen die in na-ijlende statistische gegevens besloten liggen.

Ten derde is de wijze waarop de economische cijfers zich ontwikkelen ook vrij gebruikelijk. Gemeten volgens de Amerikaanse ISM-index heeft de activiteit in de maakindustrie zes maanden nodig om na een krimp weer positief te worden. Dit was in een aantal cycli uit het verleden binnen drie tot vier maanden het geval. De meest recente crisis is de diepste en hoogstwaarschijnlijk de kortste van allemaal geweest; vanaf het dieptepunt van de ISM duurde het slechts twee maanden voordat er weer groei kon worden opgetekend, maar het patroon is niet uitzonderlijk.

 

Auteurs:

Daniele Antonucci, Chief Economist & Macro Strategist

James Purcell, Group Head of ESG, Sustainable and Impact Investing

Bill Street, Group Chief Investment Officer

Photo by Alice Pasqual on Unsplash

Photo by Annie Spratt on Unsplash