Jérôme Truyens, na Rio 2016

Na deze mooie beloning en een intensief sportjaar was voor Jérôme het moment aangebroken om zich uit de internationale competitie terug te trekken. Sinds oktober is hij opnieuw aan de slag als aandelenfondsbeheerder bij Puilaetco Dewaay, na een jaar onbetaald verlof. Daarnaast wijdt hij zich ook aan zijn club en de nationale competitie. Kortom, tijd voor deze jonge vader om de draad van het gewone leven weer op te pikken, na een wel heel bijzonder avontuur.

 

De Olympische Spelen: een hoogtepunt

“Elke speler voelde dat er iets buitengewoons te gebeuren stond. We konden bogen op een uitstekende voorbereiding en het team is erin geslaagd om die te benutten tijdens de toernooien. Daarna vielen alle stukjes op hun plaats, wat in ons voordeel speelde om een medaille te pakken.”

De Red Lions slaagden er ook in om het hart van het Belgische publiek te veroveren. Ze konden rekenen op onvoorwaardelijke steun en het enthousiasme was groot tijdens de Spelen.

“Het Belgische publiek supporterde inderdaad fervent. Dat komt waarschijnlijk omdat hockey waarden als team spirit en fair play vertegenwoordigt. De supporters hebben zich daarmee geïdentificeerd, zeker na de nederlaag van de Rode Duivels die voor iedereen een teleurstelling was.”

 

Achter de schermen…

Zijn internationale carrière beëindigen in Rio is op zich al heel bijzonder, maar wat heeft verder nog een onvergetelijke indruk op Jérôme gemaakt? Een anekdote uit de coulissen misschien, zoals de selfie met Usain Bolt?

“Onderweg naar het stadion zijn we op een dag verloren gelopen in een favela, op een vrij onveilige plek. En we moesten bijna de gevolgen van een storm ondergaan tijdens een training, maar mijn beste herinnering bewaar ik toch aan de foto’s die gemaakt werden met topsporters zoals Michael Phelps, …”

Om zich voor te bereiden op de Olympische Spelen en zijn kans om geselecteerd te worden zo groot mogelijk te maken, kreeg Jérôme van zijn werkgever, Puilaetco Dewaay, een loopbaanonderbreking van een jaar. Trainen voor een olympische competitie is immers geen kinderspel en vraagt veel: de semiprofessionele speler wijdde er vier dagen per week aan, samen met zijn ploeg. De vastberadenheid was groot en de sfeer zat goed.

Back in business

Sinds hij zijn diploma handelsingenieur behaalde aan Solvay, werkt Jérôme bijna zes jaar bij Puilaetco Dewaay, waarin hij een ideale, flexibele en begripvolle werkgever vond die hem in staat stelde zijn passie voor sport te combineren met zijn vak. Als aandelenfondsbeheerder werkt hij in tandem met een collega. Hij selecteert bedrijven die waarde creëren in veelbelovende segmenten, waarin de cliënten van de bank beleggen.

“Ik ben Puilaetco Dewaay zeer dankbaar dat ze me een sabbatjaar gegund hebben en dat ze me eerder de mogelijkheid lieten mijn arbeidstijd zelf in te delen. Zonder hen had ik dit niveau nooit kunnen halen.”

Sinds begin oktober is Jérôme weer op kantoor, fulltime deze keer.

“Ik ben terug bij mijn collega’s en leer de nieuwkomers kennen. Ik sta weer dichter bij hen en kan me opnieuw volop op mijn werk storten. Daar ben ik heel blij om.”

Heel wat collega’s van Puilaetco Dewaay leerden dankzij Jérôme de hockeysport kennen en begonnen hem te volgen tijdens de sportcompetities. Om de drie dagen stuurde hij vanuit Rio een stuk over de niet te missen hoogtepunten naar de bedrijfsblog. Ook dat was een manier om de band in stand te houden!

 

Identiteitskaart van een kampioen

Jérôme Truyens, die in 1987 geboren werd en de bijnaam ‘Tchouk’ kreeg, begon op zijn vijfde hockey te spelen bij de Royal Racing Club de Bruxelles (Ukkel). Sinds zijn zeventiende maakt hij deel uit van de nationale mannenploeg. In 2007 nam zijn carrière een opmerkelijke wending: toen scoorde hij een doelpunt tegen de Duitsers, waardoor de nationale ploeg kon deelnemen aan de Olympische Spelen van Peking, na een afwezigheid van 32 jaar. Jérôme nam ook deel aan de OS van Londen en werd vice-Europees kampioen. In 2010 won hij de ‘Gouden Stick’, de prijs voor de beste speler van het Belgisch kampioenschap.